Ga naar de inhoud
Surrealistische nacht

Hoe buren in actie kwamen na treinongeluk: 'Machinist staarde verbouwereerd voor zich uit'

Daphne en Dennis schrokken vannacht wakker van een keiharde knal en lichtflitsen. Beeld © RTL Nieuws

Bewoners van het normaal gesproken rustige en groene dorp Voorschoten, in het westen van het land, werden vannacht opgeschrikt door een keiharde knal. Een passagierstrein met daarin ruim vijftig passagiers ontspoorde en belandde in het weiland. "Het is vreselijk", zeggen Daphne en Dennis die recht tegenover het station wonen. "We hoorden het metaal schuren. Het was een enorme klap."

Daphne en Dennis zetten hun kinderen in de stoeltjes op de achterbank, terwijl op de achtergrond de speeltuin is afgezet met rood-witte linten. Een paar meter verderop zie je een ontspoorde trein die doormidden is geknakt. Een deel ligt in het weiland, een tweede deel op zijn kant en het laatste deel staat nog op de rails. Ernaast liggen zwartgeblakerde brokstukken, die na het ongeluk in brand stonden. 

Talloze ramen van de trein zijn kapot, volgens een omstander 'zouden daar mensen doorheen zijn geklommen'.

Klap goederentrein

Een surrealistische situatie voor het stel dat na het ongeluk amper een oog heeft dichtgedaan. "Als eerste hoorden we de klap van de goederentrein", vertelt Dennis.

"We keken direct naar buiten, maar zagen niets omdat er geen verlichting was op het perron. Een paar minuten later kwam de passagierstrein. We wisten meteen: dit is foute boel en belden 112." 

Het ongeluk vond vannacht om 03.25 uur plaats bij station Voorschoten. Daarbij is één persoon om het leven gekomen, een medewerker van bouwbedrijf BAM. 19 passagiers zijn gewond naar verschillende ziekenhuizen in de regio gebracht. De machinist van de passagierstrein ligt met botbreuken in het ziekenhuis.

Twee zwaargewonde patiënten zijn naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht. Vijf gewonden kwamen terecht in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp, en tien anderen in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. Zo'n 20 mensen konden ter plaatse worden behandeld. 

In shock op de bank

"De eerste mensen die zelf uit de trein konden komen, hebben we hier opgevangen in huis", zegt een buurtbewoner. "We hebben ze eerst rustig op de bank neergezet en wat water gegeven. Een jongen was vooral heel erg bezorgd over zijn vrienden die nog in de trein zaten."

"Hij had geen telefoon meer, dus kon ze ook niet bereiken. Hij was in shock en ook vooral angstig wat er met zijn vrienden was gebeurd."

Ook de machinist van de goederentrein was bij de buurtbewoner thuis. "Die zat verbouwereerd voor zich uit te staren."

Bekijk in onderstaande video de reactie van buurtbewoners:

Buurtbewoners over treinongeluk: 'Voelde als een aardbeving'

01:33
Verschillende buurtbewoners werden wakker van het treinongeluk. Sommigen vingen slachtoffers op.

Op de plek van de ramp stond het in een mum van tijd vol met politie, ambulances en brandweer. "We zijn voor het raam blijven kijken", zegt Daphne. "We vroegen nog of we iets konden doen, zoals koffie zetten, maar dat was niet nodig." 

De schrik zit er zichtbaar goed in bij de twee. Daphne gooit snel de portieren van de auto dicht, terwijl Dennis het gesprek met zijn buurman aanknoopt: 'Heb je het ook gehoord vannacht?' Het kind van de buurman geeft antwoord: 'Het ging zo... Boem, paf'. De buurman knikt. 

'Hoorde een hoop sirenes'

Ondertussen verzamelen steeds meer buurtbewoners zich achter de rood-witte linten. Het ongeloof druipt van hun gezicht af, terwijl ze de ravage zo'n dertig meter verder aanschouwen. Langs de rails lopen medewerkers van ProRail in feloranje hesjes.

Een medewerker van de gemeente Wassenaar is opgeroepen om 'ramptoeristen' tegen te houden. 

"Om half vier hoorde ik een hoop sirenes, daar werd ik wakker van", zegt een geschrokken Daniëlle die haar hond uitlaat, terwijl ze aan het bellen is met haar moeder. "Het was meteen duidelijk dat het om iets ernstigs ging."

Het gesprek met haar moeder wordt even op halt gezet. "M'n moeder stuurde me meteen een appje vannacht: heb je het al gehoord?", zegt ze. "Het is overweldigend. Bij het spoor gebeurt wel vaker wat, maar niet zoiets ernstigs als dit."

Haar hond sjort ondertussen aan de riem. Danielle: "Ik loop elke ochtend met hem langs het spoor, dus hij wil daar nu weer heen."

Wereldnieuws

Het normaal gesproken zo 'rustige en groene' Voorschoten verkrijgt binnen no-time aandacht van de hele wereld. In België tot de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland wordt over het incident bericht.

Bewoonster Apoline hoorde ook via het nieuws over het incident, ondanks dat ze vlakbij woont. "Mijn huis is heel dik geïsoleerd", zegt ze. "Toch werd ik wakker van de sirenes. Ik dacht nog: is het nu nodig om met sirenes te gaan rijden? Ze kwamen echt van alle kanten aanrijden." 

Voorlopig wordt er gespeculeerd over hoe het ongeluk precies kon gebeuren. Volgens buurtbewoner Dennis was het de goederentrein die als eerste de bouwkraan raakte. "Dat was een enorme klap, we hoorden het metaal schuren. We denken dat de passagierstrein vervolgens op de bouwkraan knalde." 

NS-directeur Wouter Koolmees kan er nog weinig over kwijt. Hij zegt op een persconferentie 'geschokt' te zijn door de gebeurtenis. "Zoals iedereen zit ik vol vragen en willen we precies weten wat er is gebeurd." 

Medeleven

De koning en koningin betuigen kort na het ongeluk hun medeleven met de slachtoffers en hun familie. Ook brengt koning Willem-Alexander aan het eind van de ochtend een bezoek aan Voorschoten. Verslaggever Laura Veneman filmde zijn aankomst:

Burgemeester Stemerdink bedankt iedereen die te hulp is geschoten. Ze roemt de huisarts die onmiddellijk eerste hulp verleende en slachtoffers thuis opving. "Dorpsgenoten stonden klaar voor alle mensen in nood, van boer Freek tot de huisarts. Ongelooflijk bedankt."

Dagen geen treinen

Naar verwachting rijden er dagenlang geen treinen op het traject tussen Voorschoten en Den Haag. Het treinongeval is de ergste in jaren op het doorgaans veilige Nederlandse spoor. Ongelukken met doden of veel gewonden zijn relatief zeldzaam. Ze gebeuren het vaakst op spoorwegovergangen. 

De politie en Openbaar Ministerie doen strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk. "Technisch en tactisch wordt onderzocht of er strafbare feiten zijn gepleegd", aldus de politie. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek.

Treinongeluk
Volg het liveblog hier:
Treinongeluk Voorschoten: zeker tot 11 april geen treinen tussen Leiden en Den Haag