Ga naar de inhoud
Passagierstrein ontspoord

Dode en zwaargewonden door groot treinongeluk bij Voorschoten: 'Ontzettende klap'

De ontspoorde passagierstrein bij Voorschoten Beeld © ANP

Bij Voorschoten, tussen Den Haag en Leiden, is rond 03.25 uur een passagierstrein van de NS ontspoord. Daarbij is een dode gevallen, meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden. 19 mensen zijn gewond naar ziekenhuizen gebracht, waaronder het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Enkelen van hen zouden zwaargewond zijn.

In de ontspoorde trein zaten zo'n vijftig tot zestig passagiers, laat een NS-woordvoerder weten. Door een botsing is het voorste deel van de trein in een weiland terechtgekomen en ligt het middelste deel op zijn kant naast het spoor. In het achterste gedeelte brak brand uit, maar die is inmiddels geblust.

Tientallen gewonden

Een deel van de tientallen gewonden is lokaal behandeld. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Ze waren snel ter plaatse, waarna inzittenden van de trein werden geëvacueerd.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat bouwmaterieel en een bouwkraan op het spoor mogelijk het ongeval hebben veroorzaakt.

'Stonden opeens schuin in de trein'

Een verslaggever van het Radio 1 Journaal sprak vannacht met twee passagiers die in de trein zaten. Ze kwamen terug van een feest in Utrecht, en lagen te slapen toen het ongeluk gebeurde. "We waren best wel dronken en omdat het zo'n lange rit was, lagen we te slapen. Opeens begon de trein te kantelen: we hielden ons vast en de lichten vielen uit. Telefoons, sleutels: alles viel uit onze broekzakken en vloog over de vloer."

Een vriend vult aan: "Ik werd opeens wakker van geschreeuw, iemand riep: we moeten uit de trein! Het leek wel een achtbaan: opeens stonden we schuin in de trein. Na een minuut kickte pas in wat er was gebeurd en toen dacht ik: waar is iedereen? Het was een emotioneel moment toen we zagen dat iedereen van onze groep in orde was."

Twee vrienden zijn toch nog naar het ziekenhuis, ter controle. "Het was een ontzettende klap, we zijn heel erg geschrokken."

Verslaggever Geert Gordijn is ter plaatse en vertelt dat het nu vrij rustig is op de plaats van het ongeluk. "Maar je kunt wel zien dat de trein hier echt heel erg beschadigd is. Zo staat een deel van de trein in een weiland, haaks op de rest van de trein.

En ik zie liggen wat mogelijk de oorzaak was: een verwrongen hoop staal. Waarschijnlijk zou het daarbij gaan om een spoorkraan, die mogelijk gebruikt werd bij spoorwerkzaamheden."

Gordijn ziet dat er op dit moment vooral nog mensen rond de trein aanwezig zijn voor onderzoek. "Zo is ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid aanwezig, die moet gaan vaststellen wat hier is gebeurd. Maar gewonden of passagiers zijn hier nu niet meer."

Eerder meldde de Veiligheidsregio nog dat er sprake was van een botsing met een goederentrein, maar een NS-woordvoerder laat weten dat er geen sprake was van een botsing tussen twee treinen. Wel was er een goederentrein betrokken bij het incident. Specialisten zijn volgens de veiligheidsregio bezig om de trein veilig te stellen.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Door het ongeluk rijden er geen treinen tussen Leiden Centraal en Den Haag. Dat blijft tot zeker vanmiddag zo.