Ga naar de inhoud
Stikstof en onvrede

Over stikstof en vertrouwen: kabinet staat vandaag zwaar debat te wachten

Premier Mark Rutte, ter illustratie. Beeld © ANP / Bart Maat

Vandaag debatteert de Kamer met het kabinet over de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en het compromis dat het kabinet daar vrijdag over sloot. De verwachting is dat de spanningen hoog op kunnen lopen en ingewijden zeggen dat de kans groot is dat een motie van wantrouwen zal worden ingediend.

De oppositiepartijen zijn namelijk erg kritisch over de onduidelijke boodschap van het kabinet van afgelopen vrijdag, toen het reageerde op de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. 

Stikstofaanpak versnellen

Zo zegt het kabinet de stikstofaanpak te willen versnellen, maar is het volstrekt onduidelijk hoe het kabinet dit wil gaan doen. 

Dit
Lees ook:
Dit betekent de winst van BBB voor het stikstofbeleid

Daarnaast staan het CDA en D66 hierover nog steeds lijnrecht tegenover elkaar, maar wil de Kamer vandaag antwoorden over welke kant het kabinet hiermee op wil. 

En of het kabinet hier vandaag wel een duidelijk antwoord op weet te geven, is nog maar de vraag. 

'Hallucinante vertoning'

RTL Nieuws sprak met Jesse Klaver van GroenLinks over de persconferentie van afgelopen vrijdag, waarin Rutte reageerde op de verkiezingsuitslag:

“Ik vond het echt een hallucinante vertoning. Waarin er tegelijkertijd wordt versneld, maar ook wordt vertraagd. Waarin het regeerakkoord wordt opengebroken, maar niet nu, maar pas over een paar weken. Ja, dit is echt onacceptabel."

Nieuwe verkiezingen

JA21 heeft bovendien aangegeven nieuwe verkiezingen te willen, aangezien het wantrouwen in de coalitie op dit moment groot is. Evenals het wantrouwen dat in de maatschappij heerst tegenover de Haagse politiek. 

"Het kabinet zit tot zijn nek in het drijfzand. Alleen de kiezer kan het kabinet daaruit trekken."

Topoverleg
Lees ook:
Topoverleg kabinet op Torentje over verkiezingsnederlaag: zes vragen en antwoorden

Maar of nieuwe verkiezingen de oplossing vormen, is lang niet zeker. Zowel de coalitiepartijen als veel oppositiepartijen staan er namelijk niet goed voor. 

Duidelijkheid en daadkracht

Aan de andere kant wil de oppositie dat een mogelijke kabinetscrisis - vooral CDA en D66 staan in de stikstofcrisis lijnrecht tegenover elkaar - niet maandenlang 'boven de markt' blijft hangen.

In het debat zal de oppositie sneller duidelijkheid eisen en zal meer daadkracht van het kabinet worden gevraagd.