Ga naar de inhoud
'Gedrag onverteerbaar'

Voetballer Rai Vloet krijgt 2,5 jaar voor veroorzaken dodelijk ongeluk

Rai Vloet in de rechtbank in Haarlem bij de behandeling van zijn zaak, 20 maart 2023. Beeld © ANP / Remko de Waal

De rechtbank in Haarlem heeft voetballer Rai Vloet een celstraf van 2,5 jaar opgelegd. Vloet reed op 14 november 2021 op de A4 bij Hoofddorp van achteren in op een auto, waarbij de 4-jarige Gio om het leven kwam. Hij had alcohol gedronken en reed te hard.

Vloet was vandaag niet bij de uitspraak aanwezig. Hij staat momenteel onder contract bij FK Oeral, dat uitkomt in de Russische competitie. Hij hoeft ook niet meteen de gevangenis in, omdat er nog hoger beroep mogelijk is.

Het Openbaar Ministerie had bij de behandeling van de zaak, op 20 maart, 3,5 jaar cel geëist tegen Vloet. Justitie eiste ook dat zijn rijbewijs voor vier jaar werd afgenomen. De celstraf valt dus lager uit, de rechter legde hem wel de geëiste rijontzegging voor vier jaar op.

203 kilometer per uur

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de voetballer op het moment van het ongeluk 203 kilometer per uur reed, waar maximaal 130 was toegestaan. Eerder was al bekend geworden dat hij te veel alcohol had gedronken.

In de auto zaten ook de ouders en het zusje van het dodelijke slachtoffer. Zij overleefden de botsing.

Onderzoek wees uit dat Vloet 'zonder te remmen' achterop de auto van het slachtoffer klapte. De rechter noemde de gecorrigeerde snelheid van 193 kilometer per uur. De dood van Gio is volgens haar aan Vloet toe te schrijven, en hij heeft 'roekeloos' gereden. "De rechtbank vindt dat de verdachte de verkeersregels ernstig heeft geschonden. Hij heeft de maximale snelheid over een langer traject overschreden."

Vloet heeft ook 'onvoldoende op het overige verkeer gelet'. Hij heeft 'de zwaarste vorm van schuld' aan het ongeval, zei de rechter.

Voetballer
Lees ook:
Voetballer Rai Vloet reed met 203 km/u Gio (4) dood: OM eist 42 maanden cel

Vloet gaf eerder zijn drankgebruik toe in de rechtbank: "Ik had twee of drie glazen sterke drank op. Voorafgaand aan het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam, dat na een uur vroegtijdig werd beëindigd. Zonder nadenken stapten we de auto in en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig om de cruisecontrol goed in te stellen op 130."

Bijrijder

De 27-jarige Vloet zei dat hij het ongeluk niet zag aankomen. "Ik heb het niet gezien, alleen de klap kan ik me herinneren. Ik kan me veel dingen niet meer herinneren. Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven."

Meteen na het ongeluk had een vriend van Vloet, die als passagier naast hem zat in de auto, de schuld op zich genomen. Later erkende Vloet dat hij zelf achter het stuur had gezeten. "Zo'n tragisch ongeluk, het was een shock", zei hij twee weken geleden tegen de rechter. "Het doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken. Toen bleek dat het zo tragisch was, heb ik de waarheid verteld."

Veiligheidsriem

De officier van justitie noemde het gedrag van de voormalige speler van Heracles na het ongeluk 'allesbehalve fraai'. Ze noemde het gedrag 'onverteerbaar voor de ouders'. Ook vond ze dat het drankgebruik van Vloet niet te rijmen viel met de voorbeeldfunctie die hij als profvoetballer heeft.

Volgens Vloets advocaat had de voetballer de risico's verkeerd ingeschat. Ook wierp hij de vraag op of het jongetje tijdens het ongeluk wel een veiligheidsriem droeg. Hij vermoedde van niet. Tijdens dit deel van het pleidooi verliet de moeder van het slachtoffer geëmotioneerd de zaal.

OM:
Lees ook:
OM: roekeloos rijgedrag Rai Vloet veroorzaakte ongeluk waarbij kind (4) stierf