Ga naar de inhoud
'Haalbare oplossingen'

RIVM waarschuwt voor drinkwatertekort in 2030: 'Nu actie nodig'

Beeld © ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt in een rapport voor problemen met het produceren van voldoende drinkwater. "Zonder maatregelen zullen er in 2030 in heel Nederland tekorten ontstaan."

Dat meldt het instituut in het rapport, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het RIVM komen er nu al regionaal tekorten voor.

De vraag naar drinkwater zal door een combinatie van bevolkingsgroei en droogte in 2030 flink hoger zijn dan nu. Volgens berekeningen is er dan 1,4 miljard kubieke meter water nodig. Dat is 100 miljoen kubieke meter meer dan er in 2020 gewonnen werd. 

Waterbedrijven
Lees ook:
Waterbedrijven waarschuwen: in toekomst dreigt tekort aan drinkwater

De tien waterbedrijven die Nederland telt, hebben de wettelijke plicht voldoende drinkwater te leveren. Maar er zijn problemen, waardoor het winnen van water steeds moeilijker wordt. 

Opslagcapaciteit

En de opslagcapaciteit moet vergroot worden. "Het is noodzakelijk om nu al actief naar nieuwe gebieden te zoeken om drinkwater te winnen", schrijft het RIVM. Drie drinkwaterbedrijven hebben snel meer capaciteit nodig: waterbedrijf Groningen, Vitens (in Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland) en Dunea in het westelijke deel van Zuid-Holland.

Het RIVM noemt het urgent dat er snel actie wordt ondernomen, door het Rijk, provincies, waterschappen én consumenten. 

Bekijk ook: De pijnlijke strijd tegen de droogte: water voor de boer of de natuur?

08:35
In deze video leggen we uit welke belangen er spelen en waarom ons droogteprobleem maar niet wordt opgelost.

De oplossingen zijn volgens het RIVM haalbaar, maar er moet wel snel mee worden begonnen. Het RIVM wil daarom dat de overheid de belangen van landbouw, scheepvaart, industrie, recreatie en natuur bepaalt.

Om aan de vraag naar drinkwater te blijven voldoen, moet er ook worden ingezet op meerdere oplossingen, zegt het RIVM. Een eerste mogelijkheid is om minder drinkwater te gebruiken.

Vasthouden

Het instituut wil meer inzetbare waterbronnen. Daarnaast moeten de voorraden groter worden en moet het mogelijk worden om water langer vast te houden. "Bijvoorbeeld door structureel meer water in de duinen of bekkens op te slaan. Dit kan bij de piekvraag in de zomer gebruikt worden."

Met het Deltaprogramma Zoetwater wil Nederland zorgen dat minder water via de rivieren in zee verdwijnt. Drinkwaterbedrijven kunnen samenwerken en op piekmomenten onderling extra voorraden uitwisselen.  

RIVM:
Lees ook:
RIVM: PFAS in Nederlands drinkwater moet omlaag