Ga naar de inhoud
Actieplan minister

Mbo-studenten stoppen met opleiding, want banen liggen voor het oprapen

Mbo-studenten in Rotterdam onder begeleiding aan het werk, ter illustratie. Beeld © ANP / Hans van Rhoon

Steeds meer studenten verlaten het mbo zonder diploma. Vorig jaar waren dat er ruim 30.000, dat zijn er 5.000 meer dan het jaar ervoor en het hoogste aantal in tien jaar tijd. De oorzaak: corona en de krappe arbeidsmarkt, waardoor banen voor het oprapen liggen.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en komt met een aanvalsplan om de stijging van het aantal schoolverlaters tegen te gaan. 

Aantrekkende arbeidsmarkt

De afgelopen tien jaar bleef het aantal studenten dat zonder diploma het mbo verliet ongeveer gelijk. Rond de 25.000 studenten verlieten ieder jaar de opleiding. Maar vorig jaar was daar ineens een stijging en die baart de minister zorgen. 

Dijkgraaf: "Daar zijn een aantal redenen voor. De nawerking van corona. En ook de aantrekkende arbeidsmarkt. Als mensen gaan werken voordat ze hun opleiding hebben afgemaakt. Maar dat moet echt stoppen."

Nikki
Lees ook:
Nikki geweigerd bij populair studentencafé: mbo'ers niet welkom

Studenten moeten het belang van een diploma inzien. Dijkgraaf: "Als het economisch klimaat omslaat dan is het belangrijk dat je een diploma hebt."

175 miljoen investering

Daarom neemt de minister maatregelen. Hij gaat 175 miljoen structureel investeren in mbo niveau-2, de basisberoepsopleiding, waar veel uitvallers zijn. Met dit geld kunnen de scholen intensievere begeleiding bieden aan deze studenten en kunnen de studenten in kleinere groepen les krijgen. 

Daarnaast komt er betere begeleiding voor studenten die willen wisselen van opleiding met behulp van doorstroomcoaches. De studenten kunnen deze coaches om advies vragen. Daarnaast komt er ook meer hulp voor studenten met psychische of financiële problemen. 

Minder
Lees ook:
Minder aanmeldingen mbo: 'Je hoeft niet te studeren om veel te verdienen'

De minister benadrukt dat de studenten van het mbo juist hard nodig zijn in de samenleving, en dat het daarom van belang is om hen alle steun te bieden die nodig is. 

"We leven in een tijd dat we staan te schreeuwen om vakmensen, bijvoorbeeld in de energietransitie en in de zorg. Dus we kunnen echt geen talent verkwisten."

Bekijk ook: keihard nodig én een dik salaris: 'Vaak gehoord dat ik 'maar' mbo deed'

02:28
Er is momenteel een schreeuwend tekort aan vakmensen. "Wij zijn keihard nodig", weten de technische studenten van Technova in Ede.