Ga naar de inhoud
Erger dan pre-corona

ANWB: files in alle hevigheid terug, beterschap niet in zicht

Beeld © ANP

Het is er sinds corona niet leuker op geworden voor automobilisten. De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar 'in alle hevigheid' teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor de coronapandemie. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

"Het zal te maken hebben met dat we langzaamaan allemaal weer zijn teruggekeerd op kantoor, maar tegelijkertijd zien we ook dat thuiswerken nog steeds gebeurt", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. Verder is het wagenpark volgens hem sinds 2019 gegroeid met 470.000 auto’s, 'wat letterlijk en figuurlijk zijn sporen nalaat op de weg'.

Meer
Lees ook:
Meer auto's, meer asfalt – maar werkt dat wel tegen de files?

Volgens het CBS rijden er nu zo’n 8,9 miljoen personenauto’s in ons land, stelt Broekhuis. "Tel daarbij het vrachtverkeer op en het is duidelijk dat dit consequenties heeft voor de doorstroming. Zeker als we gelijktijdig de weg op gaan."

Filerecords

In Noord-Holland groeide de filezwaarte de afgelopen drie maanden met 20 procent vergeleken met 2019. De drukste provincies blijven Zuid-Holland en Noord-Brabant. De filezwaarte is het aantal kilometers maal het aantal minuten file. Sneeuw en regen zorgden op zowel dinsdagochtend 7 als 14 maart voor spitsen met records aan filelengte van 1093 kilometer en 1102 kilometer.

Drukste
Lees ook:
Drukste ochtendspits van het jaar met meer dan 1100 kilometer file

De dinsdag en donderdag blijven op de weg de drukste dagen. In combinatie met slecht weer groeide de dinsdagochtendspits in het eerste kwartaal met bijna 50 procent, en donderdag met ruim 20 procent. Op maandag- en vrijdagochtend was het wat rustiger dan voorheen.

Volgens Broekhuis wijst niets erop dat het op de weg minder druk gaat worden. "Zelfs overdag is het af en toe al aansluiten in de rij."