Ga naar de inhoud
'Onacceptabel en kwetsend'

Radicale uitspraken Tata-personeel schokken Extinction Rebellion

De hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Beeld © Josh Walet

Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die morgen gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Daarin doen de werknemers ferme uitspraken over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen.

Tientallen leden van die groep willen maandag een 'die-in' houden bij de toegangspoort van Tata door als 'lijken' op de grond te gaan liggen.

'Gelijk de oven in'

Een sleutelfiguur binnen de centrale ondernemingsraad van Tata reageerde geïrriteerd op dat nieuws in een WhatsAppgroep: "Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken."

Hij kreeg vervolgens bijval van een ander lid van de ondernemingsraad: "Arbeit macht Frei wou ik erbij zetten als hint." Weer een ander: "Hebben wij die kist nog ergens liggen die we hebben gebruikt met de stakingen? Kunnen we ze gelijk wegdragen."

Volgens het Noordhollands Dagblad werd dat laatste bericht vergezeld van een plaatje van een lijkkist. De krant meldt in het bezit te zijn van screenshots van de gesprekken.

Nog
Lees ook:
Nog steeds veel kankerverwekkende stoffen rond Tata Steel: geen verbetering

"We zijn geschokt door de gewelddadige en nazistische uitspraken", laat Extinction Rebellion weten. De actiegroep zegt dat het aangekondigde protest morgen gewoon doorgaat, net als iedere andere eerste maandag van de maand. Hoe het protest bij Tata eruit komt te zien, is volgens een woordvoerder nog niet precies bekend.

In het Noordhollands Dagblad biedt één van de betrokkenen vandaag zijn excuses aan. Hij laat weten zijn opmerking zeer te betreuren. "De reactie kwam voort uit teleurstelling en emotie op het feit dat ik er moeite mee heb dat we elkaar het leven zuur maken."

"Ik voel me teleurgesteld dat ik onder andere Extinction Rebellion niet kan overtuigen dat we hetzelfde willen als waar jullie voor strijden, namelijk een CO2-vrij Tata Steel en zo snel mogelijk kappen met kolen."

Stevige gesprekken

"Volstrekt onacceptabel en kwetsend", noemde Tata de uitlatingen in een verklaring. Een woordvoerder zegt dat nog niet besloten is of en eventueel welke maatregelen genomen worden tegen betrokkenen. Er zijn inmiddels 'stevige gesprekken' gevoerd, maar consequenties zijn nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder. Ook vandaag zullen er gesprekken zijn. "We gaan eerst alle feiten stevig bespreken en daarna bekijken we verder of en welke maatregelen er volgen". 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.