Ga naar de inhoud
Maasdeltatunnel in aanleg

Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart na lekkage

Het eerste tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt afgezonken naar de bodem. Beeld © ANP

De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

Door een lekkage in een deel van de nieuwe Maasdeltatunnel was kortsluiting ontstaan waardoor de pompen niet werkten. Sinds gisteren is met de inzet van extra leidingen en pompen water uit het tunneldeel gepompt.

Duikers zijn de afgelopen 24 uur ingezet om herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Kortsluiting
Lees ook:
Kortsluiting bij afzinken stuk tunnel, geen scheepvaart in Nieuwe Waterweg

Afgelopen nacht hebben de duikers de lekkage voldoende kunnen dichten, waardoor de situatie stabiel is. Hierdoor kon voor 07.00 uur, zoals aanvankelijk was aangekondigd, de vaarweg weer vrij worden geven. De werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunnelelement voor de definitieve fundering, worden intussen voortgezet.

Maasdeltatunnel

De in aanleg zijnde Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding. Die moet vanaf 2024 snelweg A20 bij Vlaardingen gaan verbinden met de A15 bij Rozenburg. De tunneldelen waaruit de tunnel zal bestaan zijn 185 en 205 meter lang.

In Nederland zijn volgens het Havenbedrijf Rotterdam niet eerder tunneldelen van deze omvang gebouwd en afgezonken.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.