Ga naar de inhoud
Vragen beantwoorden

250 kantoormedewerkers gaan NS weer gezicht geven in de trein

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS vanaf deze maand weer zichtbaarder maken in de trein. Kaartjes checken mogen ze niet, maar wel vragen beantwoorden.

De extra medewerkers gaan in de loop van de maand meerijden op de trein. Dat doen ze om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, zegt een woordvoerder.

NS heeft 250 eigen kantoormedewerkers bereid gevonden om een jaar lang twee dagen in de maand een zogeheten treinassistent te zijn. Zij zijn het aanspreekpunt voor reizigers en een extra paar ogen op lange treinen bij het sluiten van de deuren.

NS
Lees ook:
NS heeft 400 nieuwe treinmedewerkers, nog 400 te gaan

Topman Wouter Koolmees erkende bij de presentatie van de jaarcijfers in februari dat de NS 'reizigers vorig jaar tekort had gedaan'. Het bedrijf zou zich hebben laten verrassen door een oplopend tekort aan conducteurs en machinisten.

Daardoor heeft de NS soms ritten moeten schrappen. Ook werden treinen ingekort, maar dat leidde tot grote drukte in de spits op sommige trajecten. Tegelijkertijd kwam er steeds meer druk te staan op een steeds kleinere groep conducteurs en machinisten.

De kantoormedewerkers die in de loop van deze maand in de trein gaan werken, hebben ook een korte cursus moeten volgen, bijvoorbeeld voor het omgaan met een portofoon. Afgelopen maanden heeft er ook al een klein groepje kunnen proefdraaien in de trein.

Als overbruggingsmaatregel schakelt de NS niet alleen kantoorpersoneel in. Er worden ook 320 beveiligers ingehuurd. Zij gaan vooral bij treinen in de avonduren meerijden om conducteurs te ondersteunen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update