Ga naar de inhoud
Tien jaar koning

Koningsdag Rotterdam twee keer zo duur: 'Stad van andere orde dan Maastricht'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens Koningsdag in Maastricht. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag dit jaar in Rotterdam en dat gaat alles bij elkaar zo'n 4 miljoen euro kosten. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb 'moet je het goed doen of niet doen'. Een jaar eerder kostte Koningsdag in Maastricht 1,5 miljoen euro. Wat maakt het zo duur?

"Het moet een Koningsdag worden voor alle Rotterdammers", zei Aboutaleb gisteren tijdens de presentatie van de plannen. De route start op het Afrikaanderplein, waar Aboutaleb de koninklijke familie welkom heet.

Jubileum

Daarna zal ze een wandeling maken door Rotterdam-Zuid om vervolgens per boot de rivier op te gaan, de Erasmusbrug onderdoor. De route eindigt in het centrum van de stad.

Koning
Lees ook:
Koning en familie vieren Koningsdag in Rotterdam

Koningsdag is extra bijzonder dit jaar, omdat Willem-Alexander tien jaar koning is. In oktober vorig jaar werd bekend dat de koning zijn jubileum zou vieren in Maasstad. Naar verluidt gaat zijn verjaardag zo'n vier miljoen euro kosten; een bedrag dat een stuk hoger ligt dan een jaar geleden, toen de koninklijke familie naar Maastricht trok.

Andere orde

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zegt dat dat onder andere te maken heeft met de grootte van de stad. "Rotterdam is een stad van een andere orde van grootte dan bijvoorbeeld Maastricht en dat vraagt ook om een andere organisatie en daarbij behorende kosten, zoals veiligheid. Daarbij zijn ook de kosten van mensen en materialen gestegen."

Van de 4 miljoen euro neemt de gemeente Rotterdam 2,5 miljoen voor zijn rekening. De overige 1,5 miljoen moeten uit sponsorgelden en bijdragen van andere overheden komen.

Tijdens de wandeling in de Afrikaanderwijk zal de koning kennismaken met verschillende ondernemingen uit de buurt, zoals die van Angelique. Ze biedt jongeren met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt, het merendeel afkomstig uit de wijk, de mogelijkheid tot een stageplek. Het gaat om jongeren met autisme, syndroom van down of fysieke beperkingen.

Hoog bedrag 

Angelique kijkt ernaar uit om de koning te ontmoeten, maar zet wel vraagtekens bij het kostenplaatje van vier miljoen. "Ik vind het wel een heel hoog bedrag voor een dag als ik eerlijk ben", zegt ze. "Maar ik weet niet precies waar het aan wordt besteed. Wel zou ik het een mooiste geste vinden als het koningshuis zelf ook wat betaalt. Als ik een verjaardag vier, moet ik het ook zelf betalen. Ik vind het bijzonder dat voor hem alles moet worden betaald."

De Rijksvoorlichtingendienst (RVD) laat in een reactie weten dat Koningsdag 'een feest is van de gemeente, zoals ook in andere gemeentes Koningsdag wordt gevierd'. "De koninklijke familie viert dit jaar op uitnodiging van de stad het feest in Rotterdam mee."

'Gek als hij het zelf moet betalen'

Volgens Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus zal een deel van het geld mogelijk gaan naar de extra beveiliging van prinses Amalia. In oktober vorig jaar kwam naar buiten dat ze ernstig werd bedreigd. Hierdoor kon Amalia niet meer in haar studentenhuis in Amsterdam wonen en moest ze ook binnen blijven. "Ik verwacht niet dat de gemeente dit gaat betalen", zegt hij.

Maar verder is het volgens hem niet gek dat de gemeente de kosten voor zijn rekening neemt. "Rotterdam biedt aan om Koningsdag in hun stad te vieren. De steden kunnen kenbaar maken dat ze de koning willen uitnodigen op zijn verjaardag. Dan gaat de koning met zijn adviseurs kijken wie er aan de beurt is."

Er zijn ook veel steden die dit niet kunnen doen omdat het te duur is. Paulus: "Uiteindelijk wordt de koning uitgenodigd om zijn verjaardag daar te vieren. Het zou gek zijn als hij dat dan zelf moet betalen."