Ga naar de inhoud
White Lives Matter-stickers

Verdachten van leuzen Erasmusbrug veroordeeld in andere racismezaak

Sticker White Lives Matter, niet in Breda maar in Eindhoven. Beeld © ANP.

Groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur. Daaraan zijn John A. (24), Daniel S. (34) en Albert Jan P. (28) door de rechter in Breda schuldig bevonden. De mannen plakten in oktober 2021 White Lives Matter-stickers met racistische leuzen in Breda. Dat komt ze nu op taakstraffen te staan.

Ook is bewezen dat Albert Jan P. een stel van kleur uitschold met het n-woord en dat Daniel S. bij die confrontatie de zwarte man tegen het hoofd sloeg. De opgelegde taakstraffen zijn 80, 70 en 36 uur. 

Link leuzen Erasmusbrug

Twee van de drie verdachten, John A. en Daniel S., zijn ook verdachten in de zaak van de racistische leuzen die in de nieuwjaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. Voor die zaak zullen ze zich later nog moeten verantwoorden. Zij gelden als bekende gezichten binnen de WLM-beweging.

De rechtbank gaf hen ook nog een voorwaardelijke celstraf van een maand. Een voorwaarde is dat het hen is verboden nog vaker stickers of posters te verspreiden met het gedachtegoed van WLM of soortgelijke groepen.

Racistische
Lees ook:
Racistische leuzen op stickers en Erasmusbrug, wie zijn de verdachten?

De rechtbank oordeelde dat de WLM-beweging een reactie is op de Black Lives Matter-beweging. Die laatste ontstond volgens de rechtbank in Amerika als reactie op politiegeweld tegen mensen met een donkere huidskleur. "Hun boodschap is dat hun levens net zoveel waard zijn als die van witte mensen."

WLM noemde de rechtbank daarentegen een reactie van 'neo-nazisten en white supremacists': "Zij menen dat hun levens juist meer waard zijn."

Arrestaties
Lees ook:
Arrestaties vanwege discriminerende leuzen op Erasmusbrug

De rechtbank maakte bij het vonnis duidelijk dat A. en S. nadrukkelijk geen afstand hebben genomen van de boodschap die ze met de stickers in Breda verspreidden.

Volgens de rechtbank overschrijden de verdachten met hun uitlatingen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De opgelegde taakstraffen zijn lager dan geëist, maar de rechtbank legde wel voorwaardelijke celstraffen op die juist niet werden geëist.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.