Ga naar de inhoud
Let op!

Dit zijn de 1 aprilgrappen die wij al hebben ontmaskerd

Deze speurkatten zouden vanaf morgen als pilot ingezet gaan worden bij de Douane. Beeld © Douane Nederland

In aanloop naar 1 april zijn al verschillende berichten opgedoken die doen denken aan een flauwe grap. Want zeg nou zelf: dat de Douane voortaan speurkatten in gaat zetten om drugs op te sporen, is toch te mooi om waar te zijn? We zetten de berichten die wij niet geloven, alvast op een rij.

Het was een grote aankondiging op Facebook: de Douane zou op 1 april een wereldwijde primeur hebben op Schiphol. "In aanvulling op ons huidige team van speurhonden starten we een pilot met de inzet van speurkatten." Om de grap nog wat kracht bij te zetten, beschreef de Douane de vele speurkwaliteiten van de kat, zoals: "Hun uitzonderlijke reukvermogen maakt katten zeer geschikt om verboden of beschermde vissoorten te ruiken die verborgen zit in bagage."

Duizenden katteneigenaren - die de grap wel doorhadden en konden waarderen - reageerden op het bericht en stuurden foto's van hun eigen kat die ook wel 'klaar zou zijn voor een dergelijke opleiding'.

Nog een opmerkelijk bericht uit Amsterdam: daar stuurde de Universiteit van Amsterdam vandaag een persbericht naar buiten over 'sigarettendrones'. Intelligente drones zouden vanaf 1 april worden ingezet om het rookverbod op de campus kracht bij te zetten. "De drones detecteren sigarettenrook en kunnen op basis van actuele windmetingen, geo-fencing technologie en gezichtsherkenning bepalen waar en bij welk target de rook precies vandaan komt."

Sigaret met waterspuit doven

Een waterspuit in de drone moet vervolgens op de mond van de rokende student of medewerker spuiten om de sigaret te doven. Ondanks dat sommigen op Twitter het bericht serieus deelden, geloven wij hier natuurlijk niets van.

Nog zo'n bericht dat gewoonweg niet waar kán zijn: een alcoholverbod in Nederlandse liften. Gisteren stuurde het liftinstituut dat bericht naar verschillende media. Daarin werd gesteld dat het aantal bijna-ongelukken in en om de lift, veroorzaakt door liftpassagiers onder invloed van alcohol, sinds 2020 is gestegen met maar liefst 24%. Om die stijging tegen te gaan, bedacht het instituut per 1 april een alcoholverbod. 

Serieuze ondertoon

Vanaf nu zou het niet meer zijn toegestaan om een lift te betreden met een alcoholpromillage hoger dan 0,5 procent. Natuurlijk kan dat niet waar zijn, maar de boodschap heeft wel een serieuze ondertoon legt Marjon Oosting van het instituut uit. "Zo krijgen we regelmatig meldingen uit studentencomplexen waar bewoners onder invloed gaan springen in de lift, wat midden in de nacht leidt tot liftopsluitingen. Zo’n opsluiting is niet alleen vervelend voor de overige bewoners, het legt ook een onnodige druk op de samenleving."

Rotonde op Formule 1-circuit

Door naar de volgende grap uit Schagen. Daar kwam een advies- en ingenieursbureau met het 'grote nieuws' dat zij de allereerste rotonde ooit in de Formule 1 hebben ontwikkeld en gaan aanleggen. "Naast het feit dat de rotonde duurzamer is en het de verkeersveiligheid bevordert, geeft het coureurs ook de mogelijkheid om tegenstanders op een geheel nieuwe manier in te halen. Hierdoor worden de races nog spectaculairder."

Spectaculair was ook de video die de grappenmakers hadden gemaakt over de rotonde, waarin te zien was hoe medewerkers het circuit moesten uitproberen.

Pretpark Duinrell kwam ook met een ongeloofwaardig bericht: vanaf 1 april zouden alle ouders verplicht een masker op moeten zetten in de achtbaan, om hun gegil automatisch om te zetten naar dierengeluiden. Nodig, want: "Een van de grootste uitdagingen voor kinderen die het attractiepark bezoeken, is het harde gegil van hun vader of moeder tijdens een ritje in een attractie."

Het bericht van Duinrell leidde tot nu toe nog niet tot een rel, want iedereen had wel door dat dit een 1 aprilgrap moest zijn.

Op deze 1 aprilgrap kwamen vooral veel reacties van mensen die hoopten dat het juist geen grap zou zijn: de doorgroeiromper van de HEMA. "Wij krijgen vaak te horen: Waarom hebben jullie die fijne babykleding niet ook voor volwassenen? En daar hebben jullie eigenlijk wel een punt", schrijft de keten op haar sociale media.

Romper voor volwassenen

De romper voor volwassenen, met verstelbare drukknoopjes, zou ook vanaf 1 april in de winkel liggen. Dat het hier waarschijnlijk gaat om een grap, vinden velen jammer: "Het zou voor veel grote kinderen en volwassenen met een beperking een uitkomst zijn", reageert Marjoleine op het bericht. En Gitty schrijft: "Voor mijn zoon die momenteel in maat 110-116 zit en waarschijnlijk zijn hele leven rompers moet dragen, zou dit toch een uitkomst zijn."

En dan nog een laatste grap die niet voor kinderen bedoeld is. Het bedrijf pieperpost, dat normaal gesproken aardappelen verstuurt met een leuke boodschap daarop, komt nu samen met een online seksshop met de 'aarsappel'. De eerste milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare buttplug zou vanaf 1 april beschikbaar zijn. "We wilden van onze aardappels ook een ander, volledig biologisch afbreekbaar product maken om voedselverspilling verder tegen te gaan", legt de oprichter uit. "Uiteindelijk is het een zeer intiem product geworden, waarbij de klantervaring het belangrijkst is."

Leuk bedacht, maar natuurlijk hartstikke fake.