Ga naar de inhoud
Graffiti op deuren

Aanhoudingen bij ontruiming klimaatactie stadhuis Amsterdam

Activisten hebben zich aan fietsen vastgeketend. Beeld © ANP / Evert Elzinga

De politie is bezig met de ontruiming van de hal van het Amsterdamse stadhuis, waar een klimaatactie van Extinction Rebellion plaatsvindt. Een groepje actievoerders heeft zich daar vastgemaakt aan fietsen. De actiegroep eist dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt. Er zijn tot nu toe vijf aanhoudingen verricht, zegt een politiewoordvoerder.

De glazen deuren van de vergaderzaal zijn beklad met graffiti. Eerder vandaag zei een woordvoerder van de groep dat de actievoerders van de gemeente tot middernacht mochten blijven zitten. "Daarom organiseren we nu extra activiteiten voor binnen en versterking, want wij gaan niet weg totdat de gemeente het kolenbeleid wijzigt."

Halsema in gesprek

Vanochtend rond 10.30 uur stormden enkele actievoerders de zaal binnen, waar op dat moment de openbare vergadering van de raadscommissie Financiën, Kunst en cultuur en Diversiteit bezig was. In die vergadering werd over de haven gesproken. De activisten lieten een spandoek zien met de tekst 'Door kolen naar de ratsmodee'. Ze vertrokken weer binnen een paar minuten.

Burgemeester Femke Halsema ging in gesprek met de demonstranten, net als wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). De wethouder zei het eens te zijn 'dat we zo snel mogelijk van kolentransporten af moeten'.

Activisten
Lees ook:
Activisten blinddoeken standbeelden: 'Dit is een klimaatnoodgeval'

Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.

Vanaf 2030 kolenvrij

Het Amsterdamse stadsbestuur stelde eind 2020 al een visie op over de toekomst en duurzaamheid van de Amsterdamse haven. Zo moet het Havenbedrijf vanaf 2030 kolenvrij worden. Ook moeten er in 2050 geen vloeibare fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Zolang er nog geen voldoende alternatieven beschikbaar zijn, blijven die brandstoffen nog een belangrijke rol spelen, aldus de gemeente. "Wel investeren de bestaande olieterminals verder in verduurzaming en zo schoon mogelijke overslag van olie door middel van nieuwe technieken."

De haven in de hoofdstad biedt werk aan zo'n 35.000 mensen en beslaat ruim 1600 hectare. De gezamenlijke havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen/IJmuiden worden gerekend tot de vierde haven van Europa.

Over de acties van Extinction Rebellion zie je meer in deze video:

Zo traint Extinction Rebellion nieuwe leden voor een klimaatprotest

02:28
Nieuwe leden worden klaargestoomd om deel te nemen aan het protest en ook voorbereid op een mogelijke arrestatie.