Ga naar de inhoud
Aanrijding stadsbus

Na dodelijk ongeluk met meisje (7) is buurt eensgezind: zo kan het niet langer

De plek van het ongeluk aan de Vleutenseweg in Utrecht. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

"Na het ongeluk ben ik naar de buschauffeur toegerend. Ze was helemaal…" Er volgt een lange, veelbetekenende stilte. De nasleep van het ongeluk aan de Vleutenseweg in Utrecht zit omwonenden hoog. Bij dat ongeluk met een stadsbus kwam vrijdag een 7-jarig meisje om het leven. Ze willen dat de gemeente maatregelen neemt en gaan vandaag langs bij de wethouder.

Omwonenden van de Vleutenseweg willen dat de verkeerssituatie op de schop gaat en dat de gemeente luistert naar hun verhalen. Want die liegen er niet om, zegt Henno, die vanuit zijn huis uitkijkt op de plek van het fatale ongeluk.

"Wie de verkeerssituatie hier een beetje kent, wist dat het een keer fout zou gaan. Het is een heel onoverzichtelijk punt", zegt Henno. Hij zag het ongeluk vorige week voor zijn ogen gebeuren. Er werden twee kinderen aangereden die met hun moeder onderweg naar school waren. Toen ze de weg overstaken, werden ze gegrepen door een stadsbus. Het 7-jarige meisje kwam ter plaatse om het leven, haar 5-jarige broertje werd meegenomen naar het ziekenhuis. Inmiddels is hij weer thuis. Hun moeder bleef ongedeerd.

Beelden van vlak na het ongeluk:

Bus rijdt twee kinderen aan in Utrecht, politie zet omgeving af

00:24
Een 7-jarig meisje kwam om het leven bij het ongeluk met buslijn 12.

Het ongeluk heeft een diepe indruk gemaakt op Henno. Het gebeurde 's ochtends vroeg rond 8.00 uur, net toen hij op het punt stond om naar zijn werk te gaan. Het punt waar het ongeluk gebeurde is zo onoverzichtelijk, vooral ook voor fietsers en voetgangers, dat de buschauffeur waarschijnlijk niets te verwijten valt, denkt Henno. "Na het ongeluk ben ik meteen naar haar toegerend. Zij was helemaal..."

Dan die stilte. De ernst van het ongeluk was meteen duidelijk. "Het was heel emotioneel. Ze kon niet eens meer opstaan van haar stoel. Ook de moeder van het kindje nam de laatste stappen naar haar dochter niet."

Voetganger geen rechten

Het politieonderzoek naar de toedracht loopt nog. Het ongeluk gebeurde op volle vaart. Op de Vleutenseweg wordt hard gereden, ziet Henno. "Als voetganger heb je hier nergens rechten. Het is onduidelijk welk pad je moet volgen om veilig aan de overkant van de straat te komen."

Vandaag wordt er een petitie aangeboden aan de wethouder voor verkeer. Die is 700 keer ondertekend, onder andere door basisscholen, huisartsenpraktijken en buurtkroegen. De hele buurt voelt zich betrokken, zegt Henno.

Emotie over hele lijf

Nog iedere dag voelt hij de emotie over het ongeluk in zijn hele lijf. Dat gevoel wordt versterkt door de bussen die claxonneren om het overige verkeer te waarschuwen dat ze eraan komen. "Dat gebeurt sinds het ongeluk vorige week. En iedere keer opnieuw schrik ik ervan. Als vader grijpt dat me in mijn hele lijf. Gisteren nog hoorde ik een bus luid claxonneren. Toen ik me omdraaide bleek het stadsbus 12, dezelfde lijn als die vorige week betrokken was bij het ongeluk."

Alle buspassagiers hebben hulp aangeboden gekregen van Slachtofferhulp. Ook andere mensen die het ongeval hebben gezien, kunnen slachtofferhulp krijgen. Het onderzoek naar het ongeval is nog niet afgerond.