Ga naar de inhoud
Nauwe samenwerking

Historische dag: Nederlandse landmacht gaat grotendeels op in Duits leger

Infanteristen van 13 Lichte Brigade op oefening in Duitsland, ter illustratie. Beeld © ANP / Jerry Lampen

De laatste grote brigade van de Nederlandse landmacht wordt vandaag onderdeel van het Duitse leger. Zodra de ceremonie in het Duitse Veitshöchheim is afgelopen, valt het overgrote deel van de Nederlandse landmacht onder Duits bevel. Aan deze versmelting wordt al jaren gewerkt, maar de samenwerking met de Duitsers is door de oorlog in Oekraïne wel versneld.

Het gaat om de 13 Lichte Brigade uit Oirschot die vandaag opgaat in de Duitse 10e Pantserdivisie. Er werken volgens Defensie ongeveer 3000 mensen bij deze brigade uit Oirschot.

Onder Duits bevel

De 13 Lichte Brigade is een van de drie Nederlandse brigades, maar was de enige die tot nu toe nog niet onder Duits bevel stond. De 11 Luchtmobiele Brigade maakt al sinds 2014 onderdeel uit van de Division Schnelle Kräfte en sinds 2016 is de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte onderdeel van de 1e Duitse Pantserdivisie. Brigades geven het leger slagkracht. 

Dat de brigade in Oirschot vandaag zou samensmelten met de Duitse divisie werd eind vorig jaar door de commandant der landstrijdkracht Martin Wijnen en zijn Duitse collega Alfons Mais besloten. Bij de Nederlandse landmacht werken zo'n 23.500 mensen, de Duitse landmacht telt ruim 60.000 mensen.

Duitse
Lees ook:
Duitse Leopard 2-tanks aangekomen in Oekraïne

Nederland en Duitsland werken binnen de NAVO op allerlei manieren al decennia samen, maar nu zijn de twee landstrijdkrachten bijna volledig met elkaar verbonden. Dat betekent trouwens niet dat de zeggenschap uit handen wordt gegeven. Nederland blijft beslissen over de inzet van zijn militairen.

In de politiek is grote steun voor de bundeling van krachten. Niet alle onderdelen van de landmacht gaan samen met de Duitsers. Zo blijft het Korps Commandotroepen zelfstandig opereren. Door de oorlog in Oekraïne is de samensmelting versneld. Eén bi-nationale strijdmacht moet Nederland en Duitsland versterken. Daarnaast kan er gezamenlijk (goedkoper) materiaal worden ingekocht. 

Eenheidsvlag overdragen

Vandaag wordt de eenheidsvlag van de brigade uit Oirschot overgedragen. Dat gebeurt tijdens een ceremonie in het Duitse Veitshöchheim (de thuisbasis van de 10e Pantserdivisie). Onze minister van Defensie, Kajsa Ollongren, is daarbij aanwezig, net als haar Duitse collega Boris Pistorius.

Scholz:
Lees ook:
Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede