Ga naar de inhoud
Corporaties trokken aan de bel

Oeps, foutje: Belastingdienst gaf 11.000 mensen bijna onterecht huurverlaging

Sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere in Amsterdam, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Door een foutje bij de Belastingdienst hebben 11.000 huishoudens bijna onterecht een huurverlaging gekregen. Wie rond moet komen van een laag inkomen, betaalt vanaf juli maximaal 575 euro huur per maand. Maar in de systemen van de Belastingdienst ging iets mis, waardoor mensen daar onterecht aanspraak op maakten. Woningcorporaties merkten de fout op.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting kondigde eind vorig jaar aan mensen die rond moeten komen van een bedrag tot 120 procent van het sociaal minimum een huurverlaging krijgen.

Zij gaan maximaal 575 euro per maand betalen. Het gaat om zo'n half miljoen bewoners van corporatiewoningen.

'Data kwam niet overeen'

Door een fout bij de Belastingdienst zouden 11.000 huishoudens die huurverlaging bijna onterecht hebben gekregen. Hun inkomen is namelijk 'onbekend', maar in de systemen verschenen zij alsof zij een 'laag inkomen' hebben, schrijft NRC.

Bij de Amsterdamse woningcorporatie Ymere merkten ze de fout op. "Wij zagen dat de informatie die de Belastingdienst doorgaf, niet altijd overeenkwam met de data waarover wij zelf beschikken", zegt een woordvoerder tegen de krant.

Huren
Lees ook:
Huren van half miljoen bewoners corporatiewoningen in juli omlaag

"Dat hebben wij aangegeven bij de Belastingdienst, net als twee andere corporaties. Toen heeft de fiscus besloten even op de rem te trappen."

'Klein weeffoutje'

De huishoudens waren zelf nog niet op de hoogte gebracht van de huurverlaging. "De Belastingdienst heeft tijdig gezien dat er een klein weeffoutje is gemaakt. Dat is hersteld", zegt een woordvoerder van De Jonge tegen NRC.

De fout zou zijn hersteld. Huurders van wie het inkomen onbekend is, moeten nu zelf contact zoeken met hun woningcorporatie om toch op de huurverlaging recht te kunnen hebben. Die scheelt huurders gemiddeld zo'n 57 euro.

De Belastingdienst onderzoekt hoe de fout is ontstaan. De half miljoen huurders krijgen volgens schema de huurverlaging.

Bekijk ook: Hugo de Jonge vraagt of vrouw al 'aan rijke vriend heeft gedacht'

00:23
Het antwoord van minister De Jonge op de vraag van iemand die geen huis kan kopen, zorgde voor verbaasde reacties.