Ga naar de inhoud
Geen veilige werkomgeving

RTL wil 'stevig gesprek' met ITV om ongepast gedrag bij The Voice

De studio van The Voice of Holland. Beeld © ANP

RTL wil een 'stevig gesprek' voeren met producent ITV, laat een woordvoerder weten. Vandaag publiceerde de producent een samenvatting van het rapport over de misstanden bij het programma The Voice.

Wanneer het gesprek precies plaats gaat vinden, is niet bekend. Ook geeft RTL geen toelichting over de inzet van het gesprek. "Het is duidelijk dat er geen veilige werkomgeving was en dat er niet adequaat is gehandeld op meldingen", schrijft RTL in een verklaring.

Ongepast
Lees ook:
Ongepast gedrag bij The Voice, concluderen onderzoekers: 'Verbeter positie kandidaat'

De mediaorganisatie stelt het verschrikkelijk te vinden en noemt het 'dapper' dat de vrouwen hun verhaal met betrekking tot The Voice hebben gedaan. "Die verhalen leggen onomstotelijk bloot waar de pijnpunten liggen", staat in de reactie.

Zeer kritisch

Vorige week liet RTL zich zeer kritisch uit over het uitblijven van elke vorm van communicatie door ITV over het onderzoek, dat ruim veertien maanden in beslag heeft genomen.

Het bedrijf stelde toen 'erop te vertrouwen dat wij volledige inzage krijgen in de uitkomsten van het onderzoek'. The Voice of Holland werd door RTL uitgezonden.

Over de toekomst of de eventuele terugkeer van The Voice wil RTL pas uitspraken doen na het gesprek met ITV.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat slachtoffers The Voice: 'Wie wat wist, blijft onduidelijk'

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag, wil dat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra toezicht gaat houden op producent ITV om te kijken of de beloofde initiatieven na de misstanden bij The Voice echt zijn doorgevoerd.

Ongepast gedrag

Advocatenkantoor Van Doorne, dat de afgelopen maanden extern onderzoek deed naar The Voice, concludeerde dat er meerdere gevallen van 'ongepast gedrag' hebben plaatsgevonden bij de talentenjacht. Met de meldingen is volgens Van Doorne alleen niks gedaan door leidinggevenden.

Volgens het rapport zijn zaken van vier oud-medewerkers doorgegeven aan meerdere leidinggevenden. Daarbij zou een mondelinge waarschuwing zijn gegeven, maar verder niks.

Aftreden

Slachtoffers van The Voice of Holland willen dat het verantwoordelijke Nederlandse managementteam van ITV aftreedt. De producent wil alleen geen antwoord geven op de vraag of de directie van het bedrijf dat ook overweegt. "We hebben niks toe te voegen aan ons statement", zegt de woordvoerder.

ITV geeft wel aan inmiddels 'verscherpt toezicht' en 'versterkte meldingskanalen' te hebben.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.