Ga naar de inhoud
Blijvende gehoorschade

OM eist 40 maanden celstraf voor afsteken zware vuurwerkbom bij Arena

Supporters tijdens de wedstrijd Ajax - Benfica vorig jaar. Beeld © ANP / Editorial / AP

Het Openbaar Ministerie heeft in de Amsterdamse rechtbank veertig maanden celstraf geëist tegen een 24-jarige Amsterdammer die vorig jaar maart een zware vuurwerkbom gooide in de richting van onder meer de ME en agenten. De man heeft toegegeven dat hij dit heeft gedaan.

Ook beveiligers en stewards van de voetbalclub bevonden zich in de ruimte waar de vuurwerkbom werd gegooid. Vijf agenten liepen door de klap van de explosie blijvende gehoorschade op.

Het incident met de vuurwerkbom, vastgelegd op camerabeelden, had plaats rond het duel van Ajax met Benfica in de strijd om de Champions League. Voorafgaand aan de wedstrijd ontstonden na een sfeeractie bij station Bijlmer hevige ongeregeldheden, waarbij bij ingang H aan de zuidkant van het stadion een nooddeur werd opengebroken. Hier werd de vuurwerkbom in een kleine, drukke ruimte tot ontploffing gebracht.

Dodelijk letsel

Volgens de aanklager had de vuurwerkbom 'de potentie om dodelijk letsel te veroorzaken'. "Het is een geluk bij een ongeluk dat dat niet is gebeurd."

Voormalig
Lees ook:
Voormalig Chelsea-baas Abramovitsj financierde mogelijk Vitesse

De verdachte Sohaib L. zou zich schuldig hebben gemaakt aan zware mishandeling van de vijf betrokken ME'ers en poging tot zware mishandeling van de stewards en beveiligers. Omdat volgens het OM geen van hen uit angst aangifte heeft durven doen, is onduidelijk gebleven hoeveel van hen gehoorschade hebben opgelopen.

L. heeft spijt betuigd. "Het gebeurde 'in the heat of the moment'. Ik heb er niet over nagedacht. Het was nooit de bedoeling agenten te verwonden. Ik wilde ze alleen laten schrikken."

Niet geloofwaardig

De officier van justitie noemde zijn verklaringen niet geloofwaardig. "Hij zegt dat hij niemand pijn wilde doen. Maar hij wist wat hij deed, hij wist wat voor projectiel hij naar binnen gooide, hij wist welke impact het zou hebben en hij wist dat er agenten waren."

Volgens de aanklager heeft L. weliswaar bekend, maar heeft hij zich verder voortdurend 'berekenend' opgesteld. "Op verdiepende vragen komt geen antwoord. Als het moeilijk wordt, als het gaat over zijn rol en die van andere hooligans, dan blijven antwoorden uit. Ik weet niet of hij zijn lesje heeft geleerd. Hij behoort tot de ultra's, de groep die binnen de supportersschare van Ajax de meeste problemen veroorzaakt."

Vrijspraak

De advocaat van L. vroeg op belangrijke punten van de aanklacht vrijspraak. Een eventueel verder op te leggen celstraf zou een voorwaardelijk karakter moeten krijgen, zei hij, al dan niet gecombineerd met een werkstraf. De rechtbank doet 12 april uitspraak.