Ga naar de inhoud
Drie doden

Agent niet vervolgd voor fatale crash na politieachtervolging

De twee auto's botsten frontaal op elkaar na een politieachtervolging. Beeld © ANP

De agent die op 2 november vorig jaar op de N50 bij Kampen een auto achtervolgde, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) valt hem niet te verwijten dat de verdachte tijdens die achtervolging op de tegengestelde rijstrook terechtkwam en frontaal op een ander voertuig botste.

Bij het ongeluk kwamen drie personen om het leven, waaronder de 41-jarige verdachte uit de Groningse gemeente Het Hogeland. De slachtoffers uit de andere auto waren een vrouw van 67 en een man van 68 uit Emmeloord.

Het OM maakte vandaag de uitkomst van het onderzoek van de rijksrecherche bekend, waaruit blijkt dat de agent niet wordt vervolgd.

Ernstige mishandeling

De politieachtervolging ontstond na een melding van een ernstige mishandeling in het Groningse Bedum. De verdachte zou zijn ex-vrouw hebben aangevallen met een hamer en daarna naar een onbekende bestemming zijn gereden.

De politieagent kwam achter de auto van de man te rijden en gaf hem stoptekens, maar die werden genegeerd. Daarop ontstond een achtervolging, met zwaailicht en sirene. Ook werd de achtervolging vanuit de lucht door een politiehelikopter gefilmd.

Crash
Lees ook:
Crash na politieachtervolging Kampen: verdachte en twee Emmeloorders omgekomen

De verdachte haalde bij de achtervolging meerdere auto's in totdat iets voor 21.00 uur vermoedelijk brand in of aan zijn auto ontstond en hij op de tegengestelde rijstrook frontaal op een tegemoetkomende auto botste.

Richtlijnen

Volgens het onderzoek van de rijksrecherche heeft de agent zich aan de richtlijnen gehouden en was de achtervolging proportioneel, gezien de omstandigheden.

"De agent bleef op een gepaste afstand en hield de gehele achtervolging contact met de meldkamer. De conclusie van het OM is dan ook dat de agent geen verwijt te maken valt en dat hij de verkeersveiligheid niet in gevaar heeft gebracht", verklaart het OM.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS