Ga naar de inhoud
Na 10 jaar

Jaap van Dissel stopt bij RIVM en gaat met pensioen

Jaap van Dissel Beeld © Editorial / ANP

Jaap van Dissel vertrekt als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij gaat met pensioen, bevestigt het instituut na berichtgeving van het AD en de NOS.

De zoektocht naar de opvolger van de bijna 66-jarige Van Dissel is begonnen. Het RIVM meldt dat geïnteresseerden tot 9 april kunnen solliciteren. De aankomende directeur moet eind dit jaar aan de slag gaan.

Van Dissel werd in 2013 aangesteld als directeur bij het RIVM als opvolger van Roel Coutinho. Daarvoor werkte hij als hoofd van de afdeling infectieziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig

In de afgelopen jaren was hij één van de gezichten van de aanpak van het coronavirus. Dat maakte hem ook tot een mikpunt voor coronasceptici en virusontkenners. Ook mensen die juist strengere maatregelen tegen het virus wilden, hadden kritiek op Van Dissel, onder meer omdat hij het belang van mondkapjes in twijfel trok.

Eredoctoraat

In 2021 ontving Van Dissel een prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen voor de manier waarop hij de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van de coronapandemie. De Universiteit Maastricht gaf hem een eredoctoraat.