Ga naar de inhoud
Informeel aangesproken

Advocaat slachtoffers The Voice: 'Wie wat wist, blijft onduidelijk'

John de Mol bij de start van het tweede seizoen van The Voice of Holland. Beeld © ANP Foto

Uit een extern onderzoek blijkt dat de misstanden bij The Voice of Holland wel degelijk zijn gemeld bij de leiding, maar dat veelal onduidelijk blijft wat er met die meldingen is gedaan.

Advocatenkantoor Van Doorne publiceerde na ruim veertien maanden het externe onderzoek naar de vermeende misstanden bij The Voice of Holland. Het bureau heeft onder meer geconstateerd dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 ongepast gedrag door verschillende personen in verschillende vormen heeft plaatsgevonden bij The Voice of Holland.

Die misstanden zouden zijn gemeld, maar waar precies blijft onduidelijk. "Er heeft een escalatie plaatsgevonden, maar welke naam of namen daarbij werden genoemd op welk niveau en welke instructies daarbij werden gegeven en aan wie, kon niet met zekerheid worden vastgesteld." 

Ongepast
Lees ook:
Ongepast gedrag bij The Voice, concluderen onderzoekers: 'Verbeter positie kandidaat'

Sommige personen lijken informeel te zijn aangesproken op hun gedrag, maar er lijken geen formele maatregelen te zijn genomen, staat in het onderzoek. Zo is er na een klacht een mondelinge waarschuwing aan iemand gegeven en mocht deze persoon niet in z'n eentje in één ruimte zijn met een kandidaat.

Teleurstellend

Advocaat Diekstra, die veel van de melders vertegenwoordigt, vindt de gepubliceerde onderzoeksbevindingen 'niets minder dan teleurstellend'. "Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment de dichte mist in wordt geduwd. Uiteraard is het wel duidelijk wier belangen daarmee worden gediend." 

ITV, dat The Voice produceert, zegt 'geschokt te zijn door de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in Nederland'. ITV concludeert dat Van Doorne 'geen bewijs heeft gevonden dat het grensoverschrijdend gedrag op enig moment vóór januari 2022 aan het management van ITV in het Verenigd Koninkrijk is gemeld'. Ook blijft onduidelijk of de klachten bij directeur John de Mol terecht zijn gekomen. 

ITV
Lees ook:
ITV biedt excuses aan voor 'ongepast gedrag' bij TVOH

Talpa, dat voor 2015 verantwoordelijk was voor The Voice, wil inhoudelijk nog niet reageren. "Voor met name de slachtoffers is het goed dat de samenvatting van het Van Doorne-rapport, dat in opdracht van ITV is opgesteld, nu openbaar wordt gemaakt", is de schriftelijke reactie van Talpa.

Ook RTL, dat The Voice uitzond, wil niet al te veel kwijt. "Zojuist hebben wij ook het publieke document met de resultaten van het onderzoek door Van Doorne inzake The Voice ontvangen. Wij willen dit document eerst zorgvuldig doornemen en komen er zo snel mogelijk bij jullie op terug. Dan geven wij ook pas een inhoudelijke reactie richting pers." 

'Slachtoffers waren niet veilig'

Staatssecretaris Uslu van Media reageert wel inhoudelijk: "Dit onderzoek bevestigt het eerdere beeld dat er was. Er bestond een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag kon plaatsvinden. Slachtoffers voelden zich niet veilig, en wáren ook niet veilig."

Dit onderzoek onderstreept volgens Uslu het belang van een cultuuromslag in de hele sector. "Inmiddels is al een aantal zaken in gang gezet, ook vanuit sector. Namens het kabinet is regeringscommissaris Hamer hiermee hard aan de slag."

Bron: RTL Nieuws