Ga naar de inhoud
Onder snelweg

Rijkswaterstaat controleert A50 vanwege dassenburcht onder snelweg

Archiefbeeld Beeld © Thomas Winstone/News Images/Sipa USA

Rijkswaterstaat controleert deze week de A50 bij Hernen (Gelderland). Hier hebben dassen onder de snelweg een burcht gegraven.

Een specialistisch team gaat kijken in hoeverre de burcht effect heeft op onder andere de technische staat van de weg, meldt Rijkswaterstaat.

Volgens een woordvoerder brengt de burcht de verkeersveiligheid op de A50 vooralsnog niet in gevaar. Ook bij andere wegen waar dassenburchten zijn, is het volgens Rijkswaterstaat vooralsnog veilig. De wegen worden continu gemonitord. Het is niet bekend hoeveel dassenburchten er bij snelwegen zijn.

Bij stichting Das & Boom is al lang bekend dat dassen burchten graven onder de A50, meldde Omroep Gelderland vorige week. Volgens de stichting graven de dassen nog elke dag en kan dat leiden tot plotseling inzakken van de snelweg. Nu gaat Rijkswaterstaat de situatie dus onderzoeken.

Verhuisd

Tussen Den Bosch en Eindhoven lag het treinverkeer dagenlang stil door de ontdekking van een dassenburcht. De das is een beschermde diersoort en mag niet zomaar uit zijn burcht worden gejaagd. ProRail heeft de dassen inmiddels verhuisd, het treinverkeer werd vandaag hervat.

Treinen
Lees ook:
Treinen tussen Den Bosch en Eindhoven rijden vanaf vandaag weer