Ga naar de inhoud
Overstromingen

Zeespiegel voor Nederlandse kust stijgt al jaren gemiddeld 2,9 millimeter per jaar

Hoogwater in de Waddenzee na storm. Beeld © ANP

De zeespiegel stijgt voor de Nederlandse kust steeds sneller. Eerdere onderzoeken worden door een nieuwe rapportage van Deltares en het KNMI bevestigd. Het kan op de lange termijn tot overstromingen leiden van gebieden in ons land die onder de zeespiegel liggen.

De afgelopen 30 jaar steeg het waterpeil gemiddeld met 2,9 millimeter per jaar, becijferen de twee instituten in een rapport. Het is specifieker en met meer zekerheid te zeggen omdat de analysetechniek is verbeterd. 

Invloed van wind

Vooral de invloed van de wind op de zeespiegel kan nu nauwkeurig worden vastgesteld, meldt onderzoeksinstituut Deltares. "De conclusies over de zeespiegelstijging zijn daardoor robuuster."

Tot zo'n dertig jaar geleden steeg de zeespiegel met 1,8 millimeter per jaar. Dat tempo is dus flink gestegen "Deze versnelling sluit aan bij wat we weten over de wereldwijde ontwikkelingen in de zeespiegelstijging", meldt Deltares.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de zeespiegel aan de Nederlandse kust steeds sneller stijgt

Dat de zeespiegel stijgt, is een direct gevolg van klimaatverandering. Op aarde is het door de uitstoot van broeikasgassen, die warmte vasthouden, gemiddeld nu 1,2 graden warmer dan voor de industriële revolutie.

Opwarmen oceanen

Door de hogere temperaturen smelten meer gletsjers en bijvoorbeeld het landijs op Groenland en Antarctica, waardoor het waterpeil omhoog gaat. Ook het opwarmen van de oceanen zelf doet de zeespiegel stijgen: warmer zeewater heeft een hoger volume dan kouder water. Voor dezelfde hoeveelheid water is dan simpelweg meer plek nodig.

Op de langere termijn kan de zeespiegelstijging een bedreiging gaan vormen voor Nederlandse gebieden die onder zeespiegelniveau liggen. Dat is ruim een kwart van het land, zoals we eerder in deze video uitlegden.

70 jaar later: kan klimaatverandering zorgen voor nieuwe watersnoodramp?

02:35

Klimaatwetenschappers gaan er doorgaans vanuit dat een zeespiegelstijging tot zo'n 2 meter ons land kan beschermen tegen het water, door bijvoorbeeld dijken op te hogen en waterkeringen te verbeteren. Boven 2 meter wordt dat moeilijker, omdat bijvoorbeeld zout water steeds verder riviermondingen in gaat stromen en ook onder dijken door komt.

De metingen waar Deltares en het KNMI zich op baseren, worden gedaan in Delfzijl, Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen.