Ga naar de inhoud
Vastgelegd op camera

Otter na 60 jaar terug in Biesbosch: 'Nu wachten op vrouwtje'

Er zijn nu voor het eerst scherpe beelden van de otter Beeld © Staatsbosbeheer

De otter is terug in de Biesbosch, meldt Staatsbosbeheer enthousiast. Het dier werd verschillende keren vastgelegd door een wildcamera in het Nationaal Park.

De laatste otter verdween in 1960 uit het park. In 2002 werd de otter uitgezet in Nederland en de populatie groeit gestaag, hoewel er nog wel veel verkeersslachtoffers vallen. "We hebben gewacht tot de otter het gebied zelf kon vinden", vertelt boswachter Harm Blom. "En hoe mooi is het dat hij dat op eigen voeten heeft weten te doen?"

Naar zijn zin

Staatsbosbeheer deelde een video van het dier, dat het duidelijk naar zijn zin heeft:

In beeld: na tientallen jaren is de otter terug in de Biesbosch

00:20

'Het gebied is bij uitstek geschikt voor de otter', schrijft Staatsbosbeheer bij de video. 'Er is volop schuilgelegenheid, voedsel en rust om te kunnen leven. Het was enkel wachten tot er een otter de dodelijke snelwegbarrières wist te overbruggen. Eindelijk, de Biesbosch is weer bereikt door dit prachtige dier! Vrijwilligers, meer dan bedankt!'

Geursporen

De otter verplaatst zich veelal lopend, vertelt Blom. De Biesbosch ligt ingeklemd tussen snelwegen en provinciale wegen. Geurmerken laat hij bijvoorbeeld achter op viaducten. "Dus de trefkans met een auto is nogal groot."

Het dier dat nu is gespot, is een mannetje. Het beestje ziet er volgens Blom gezond uit. "Het is nu wachten tot een vrouwtje aan de wandel gaat en dat ze elkaar via geursporen weten te vinden. Dit smaakt absoluut naar meer."