Ga naar de inhoud
Klimaatprotest

Extinction Rebellion gaat op 27 mei weer de A12 blokkeren

Op[ 11 maart blokkeerden demonstrante ook al de A12 Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Michiel Wijnbergh

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) gaan op zaterdag 27 mei opnieuw de A12 bij Den Haag blokkeren. Dat kondigt de groepering aan.

Extinction Rebellion blokkeerde de A12 zes keer eerder. Tijdens de meest recente blokkade van 11 maart werden er waterkanonnen ingezet om de activisten van de A12 te verdrijven. Volgens XR deden ruim 3000 mensen mee aan de blokkade. Zo'n 700 actievoerders werden gearresteerd.

XR ging toen niet in gesprek met de gemeente Den Haag die de activisten vroeg ergens anders in de stad te demonstreren. De gemeente wil ook nu poraten met de organisatie om de demonstratie 'te verplaatsen naar een veilige locatie waar men heel goed de mening kan uiten'. De woordvoerder van burgemeester Van Zanen stelt dat de demonstratie zelf niet wordt verboden.

Niet getolereerd

"Den Haag faciliteert veel demonstraties, dat hoort bij onze rol als stad van vrede en recht". Maar een blokkade van de A12 "waarbij men uit is op wetsovertreding en massale aanhouding, kan niet worden getolereerd".
 

Rutte
Lees ook:
Rutte over arrestaties Extinction Rebellion: 'Eigen schuld, dikke bult'

Afgelopen zaterdag werden nog 104 mensen van de klimaatactiegroep aangehouden tijdens een protest op Eindhoven Airport. De marechaussee arresteerde de actievoerders omdat ze zich op verboden terrein bevonden.

Fossiele projecten

Met de acties verzet XR zich tegen overheidssubsidies voor fossiele projecten. Volgens de klimaatbeweging loopt dat in sommige jaren op tot ongeveer 30 miljard euro.

Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
Hoe Extinction Rebellion uitgroeide tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren.