Ga naar de inhoud
Overleden tv-maker

Rouwadvertenties Wim de Bie: 'Een grootheid in onze cultuur'

Wim de Bie Beeld © ANP / Freek van Asperen

De NPO, de VPRO, Genootschap Onze Taal en de familie van Wim de Bie staan in rouwadvertenties in de NRC stil bij het overlijden van de televisiemaker. De Bie, vooral bekend van het duo Van Kooten en De Bie, overleed maandag op 83-jarige leeftijd.

De VPRO, waar De Bie samen met zijn beste vriend en zakenpartner Kees van Kooten decennialang iconische televisieprogramma's voor maakte, omschrijft De Bie als een zeer aimabele collega, een unieke programmamaker en geliefde collega en vriend. "Wim was een waarnemer en zijn observaties waren scherp, ironisch, soms woedend, maar altijd oprecht."

Boven de advertentie van de familie van de televisiemaker staat een tekst uit zijn lied Billeritsie:

Billeritsie, boterspritsie,
bij de thee
Als ik dood ga, neem ik Billeritsie mee

Virtuoze taalgebruiker

Genootschap Onze Taal noemt De Bie 'een virtuoze taalgebruiker, een van de invloedrijkste van onze tijd'. De NPO schrijft De Bie 'eeuwig dankbaar' te zijn, omdat hij samen Van Kooten 'satire op de Nederlandse televisie naar eenzame hoogte bracht'.

Van
Lees ook:
Van regelneef tot doemdenken: hoe Wim de Bie herinnerd blijft in onze taal

Kees van Kooten reageert niet op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijk partner, liet de VPRO eerder weten. Kasper van Kooten, de zoon van Kees, deelde op Twitter een korte reactie op het overlijden van De Bie. "We rouwen. Rust zacht lieve Wim", schreef hij met een zwart hartje. Van Kooten deelde daarbij de hashtag #geencommentaar.

Zijn zus Kim van Kooten noemde Wim de Bie maandag 'een van de liefste, meest bescheiden, meest zachtaardige' mensen die ze ooit heeft gekend. Dat schreef de actrice in een bericht op Instagram.

Hoogleraar van de satire: Dit was Wim de Bie (83)

02:11