Ga naar de inhoud
Geen bewijs

OM niet in beroep tegen vrijspraak Eindhovense terreurverdachten

Een rechtbanktekening van de negen mannen. Beeld © ANP / Editorial

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep tegen de vrijspraak van mannen die ervan werden verdacht dat ze zich in een garagebox in Eindhoven voorbereidden op het plegen van een terroristische aanslag.

Voor zeven van die verdachten vroeg het OM zelf al om vrijspraak, maar tegen twee anderen werden celstraffen geëist van vier en drie jaar cel. De rechtbank op Schiphol sprak eerder deze maand alle negen verdachten vrij. 

Garagebox

De groep vrienden, op het moment van de arrestatie tussen de 18 en 31 jaar oud, trainde tijdens de coronapandemie in 2021 in een garagebox, omdat de sportscholen dicht waren. Het OM vermoedde dat de groep zich hier voorbereidde op een aanslag. De twee mannen tegen wie het OM celstraffen had geëist, zouden de anderen hebben daar hebben opgejut.

Maar de rechtbank oordeelde dat uit niets bleek dat dat de intentie was van de mannen.

Vrijgesproken
Lees ook:
Vrijgesproken terrorismeverdachten Eindhoven moeten leven weer oppakken: 'Heeft grote impact'

Ook is volgens de rechters niet gebleken dat er een 'radicaliseringsproces' heeft plaatsgevonden. "Een hechte vriendengroep kan niet meteen als terroristisch samenwerkingsverband worden aangemerkt."

Foute opmerkingen

De mannen ontkenden zelf ook dat ze serieus bezig waren met een aanslag. Ze erkenden foute opmerkingen te hebben gemaakt, maar dat zou puur in een 'jolige en grappende sfeer' zijn geweest.

Meerdere advocaten van de mannen gaven eerder tegen RTL Nieuws aan de opties te onderzoeken voor een schadevergoeding.