Ga naar de inhoud
Overlast door dassen

Treinen tussen Den Bosch en Eindhoven rijden vanaf vandaag weer

Reizigers op het station Eindhoven Centraal. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Vanaf vandaag wordt het treinverkeer tussen Den Bosch en Eindhoven weer hervat. Sinds vorige week dinsdag reden er geen treinen meer op dit traject door een dassenburcht onder het spoor ter hoogte van het plaatsje Esch. De dassen zijn inmiddels verhuisd en het spoor is hersteld, meldt ProRail.

Volgens de spoorbeheerder zijn de laatste twee van de zeventien gangen onder het spoor in Vught gisteren afgesloten. Bij Esch werden eerder in totaal zo'n 25 gangen aangetroffen.

"De gaten zijn allemaal gedicht en het spoor is zowel in Esch als in Vught weer hersteld. We zijn momenteel bezig met de afronding van de werkzaamheden."

Maatregelen

Zo wordt door ProRail onder andere graafwerend gaaswerk gelegd om te voorkomen dat de dassen terugkeren. De dassen zijn tijdens de werkzaamheden in beide plaatsen niet meer gezien, zegt de spoorbeheerder. Dat zou komen dankzij de maatregelen die nu zijn genomen.

Bekijk ook: Das verstoort treinverkeer, maar dit beschermde dier verjaag je niet zomaar

01:23
De afgelopen week reden er geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven door een dassenburcht. Het was al de tweede keer in korte tijd dat het dier ons treinverkeer ontregelt. Hoe zit dat?

Bij inspectie van de gangen is volgens ProRail gebleken dat een aantal door een bever is gegraven. De bever is net als de das een beschermde diersoort. Ook in die gangen zijn volgens ProRail geen bevers gesignaleerd.

Ook in Friesland

In de provincie Friesland is het treinverkeer tussen Leeuwarden en Stavoren al sinds 13 maart stilgelegd vanwege de dassen. Onder het spoor in Molkwerum is ook een dassenburcht gevonden. Een woordvoerder van ProRail meldt dat sinds gisteren de werkzaamheden voor een week zijn stilgelegd, in de hoop dat de dassen uit eigen beweging naar de kunstmatige burcht gaan die naast het spoor is aangelegd.

De burcht die de dassen hebben gegraven, is afgedekt met graafwerend gaaswerk. Ook is die volgens de woordvoerder afgesloten met luiken waarmee de das wel naar buiten kan maar niet meer naar binnen. ProRail verwacht dat de treinen vanaf 24 april weer kunnen rijden in Friesland.

Ministeries
Lees ook:
Ministeries onderzoeken sneller verjagen dassen bij spoor