Ga naar de inhoud
'Uit het leven gerukt'

'Niet te bevatten', veel verdriet om slachtoffers Porsche-ongeluk A3

Een van de Porsches betrokken bij het ongeluk. Beeld © AP

Niet te bevatten, diep geschokt en vol ongeloof: woorden doen haast geen recht aan het verdriet dat de nabestaanden van het ongeluk met de Porsches op de Duitse A3 hebben. De plaatselijke voetbalclub, collega's en een betrokken stichting rouwen om de slachtoffers.

De vier Nederlanders, die meededen aan een toertocht voor sportwagens, kwamen afgelopen zondag bij het Duitse Elten om het leven. De 42-jarige Floris verloor samen met zijn vriendin Rosanne (37) als eerste de macht over het stuur van zijn Porsche Cayman. Mogelijk door aquaplaning, vertelde de politie gisteren.

Ze belandden in de sloot, maar konden toch zelf uit hun auto komen.

Robby stopte om te helpen

Daarbij werden ze geholpen door de 39-jarige Robby die het ongeluk zag gebeuren en zijn auto aan de kant van de weg zette. De drie Nederlanders stonden uiteindelijk op de vluchtstrook toen, hoe bizar ook, nóg een deelnemer - een 56-jarige man uit Broek in Waterland - de macht over het stuur verloor. Precies op dezelfde plek als waar de eerste auto ook crashte.

'Drie
Lees ook:
'Drie gezinnen verwoest', ongeloof groot na ongeluk Porsches op Duitse A3

Volgens de politie bezweken Rosanne en Robby direct aan hun verwondingen, Floris en de andere bestuurder van de Porsche overleden later in het ziekenhuis. Wat rest is ongeloof en heel veel verdriet bij de nabestaanden.

'Niet te bevatten'

Zo zegt voetbalvereniging Foreholte uit Voorhout 'diep geschokt' te zijn. "Floris was lid van de sponsorcommissie en met zijn bedrijf actief sponsor van onze vereniging, waaronder ook van de businessclub", staat in een verklaring van de vereniging. Floris laat twee kinderen na, net als Rosanne, schrijft Foreholte. Drie van hen spelen bij de voetbalclub. "Het is een niet te bevatten bericht."

Wat was de oorzaak van het ongeluk?

De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat de twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de Autobahn. De politiewoordvoerder zei gisteren dat het nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

Wel gaf de woordvoerder aan het dat 'mogelijk was dat het om aquaplaning gaat'. Maar er wordt ook nog onderzocht of de auto's mogelijk te hard hebben gereden.

De organisator van de toertocht, 9 Miles, zegt wel dat zij ervan uit gaat dat de auto's door aquaplaning in de slip zijn geraakt. Bij aquaplaning kunnen je banden volgens de ANWB het water niet snel genoeg afvoeren, waardoor een dunne laag water ontstaat tussen je wielen en het wegdek. Het contact met het asfalt wordt dan verbroken, waardoor je tijdelijk geen controle meer hebt over je auto.

Ook collega's van Floris, die een verzekeringskantoor heeft, schrijven over hun verdriet op sociale media. "Floris was voor mij niet alleen een fantastische werkgever maar ook een dierbare vriend geworden in de vijf jaar die ik voor hem heb gewerkt. Floris was de werkgever die aan het eind van de werkdag dankjewel tegen me zei", schrijft een collega. "Zijn plan was om gelijk met mij met pensioen te gaan. Wat had ik hem dat graag gegund." 

'Ineens uit het leven gerukt'

En een andere collega schrijft over het moment dat ze te horen kreeg over het ongeluk: "Je bent verongelukt, samen met jouw lieve vriendin. Hoe onwerkelijk, ik was op dat moment direct lam geslagen. Jij, zo ineens uit het leven weggerukt. Zo jong." 

Organisatie
Lees ook:
Organisatie autorit 'in shock en rouw' na dodelijk ongeluk Duitsland

Over de 56-jarige man uit Broek en Waterland is nog weinig bekend. Over Robby, de 39-jarige man die hulp verleende aan Floris en Rosanne, zijn wel veel berichten te lezen. Zo vertelt ook Jacco Brand van Stichting Dag met een Lach aan RTL Nieuws hoe geliefd de man uit Nieuwegein was. "Hij stond dag en nacht klaar voor onze stichting om ernstig zieke kinderen een fantastische autorit te geven in zijn zeer bijzondere auto."

Onlangs van auto gewisseld

Brand vertelt dat Robby onlangs zijn rode Porsche had ingewisseld voor een blauwe Porsche 911 GT3. "Dat was zijn jongensdroom, wat was hij er trots op dat hij daar nu in reed. In oktober kwam hij er voor het eerst als verrassing mee aanrijden op een dag waar we ernstig zieke kinderen over een circuit mee lieten rijden. Robby deed er altijd alles aan om te zorgen dat hij er op deze dagen bij was, om anderen te helpen, buiten zijn eigen belang om." 

"En hoe wrang het ook is. Zo is hij ook gestorven: als iemand die klaarstond voor de ander." Ook Robby laat naast zijn vrouw en ouders, twee kinderen na.

Waarom aquaplaning zo gevaarlijk is

02:34
Tijdens een stevige bui kan het snel misgaan achter het stuur: je verliest de controle en raakt in de slip.