Ga naar de inhoud
Nieuwe wet

Dubbele nationaliteit en paspoort verloren? Terugvragen kan

Nederlanders die vanwege een lang verblijf in het buitenland na 2003 hun paspoort verloren, krijgen twee jaar de tijd om een nieuwe aan te vragen. Beeld © ANP

Mensen met een dubbele nationaliteit die de afgelopen twintig jaar hun Nederlandse paspoort verloren omdat ze te lang in een ander land woonden, kunnen het gaan terugvragen. Het kabinet werkt aan een wet die dit mogelijk maakt.

Ook wordt het makkelijker om de Nederlandse nationaliteit te behouden als je lang in het buitenland woont, meldt de Volkskrant. 

Paspoort kwijt na 13 jaar

Op dit moment geldt de regel dat je bij het hebben van een dubbele nationaliteit je paspoort kwijtraakt als je langer dan dertien jaar buiten Nederland of de Europese Unie woont. 

Je behoudt je Nederlanderschap als je steeds op tijd je paspoort verlengt of een verklaring van bezit van de nationaliteit aanvraagt, staat op de website van de Rijksoverheid.

Verkeerd
Lees ook:
Verkeerd voorgelicht en nu na 80 jaar Nederlanderschap kwijt: 'Mijn vrouw was in tranen'

Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid wil mensen die hun Nederlanderschap vanwege een lang verblijf in het buitenland na 2003 hebben verloren nu de mogelijkheid geven om opnieuw staatsburger te worden. Mensen krijgen daarvoor twee jaar de tijd.

Ontbreken voorlichting

Door het ontbreken van voorlichting verliezen sommigen nu hun Nederlanderschap zonder het te weten. Maar veel mensen met een dubbele nationaliteit die in het buitenland wonen, zijn daar niet van op de hoogte. 

De overheid moet Nederlanders die in het buitenland (gaan) wonen actief en gericht informeren over wanneer zij hun Nederlanderschap verliezen, constateerde de Nationale ombudsman in 2016 na onderzoek. 

Dubbele nationaliteit

Het wetsvoorstel geldt alleen voor mensen die sowieso al een dubbele nationaliteit hadden. De basisregel dat je je Nederlandse paspoort verliest als je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, blijft bestaan.