Ga naar de inhoud
Geen verhoogd risico

Vandaag en morgen oefening fictieve terroristische aanslag in Amsterdam

Een terreuroefening in 2017, ter illustratie. Beeld © ANP / Joris van Gennip

Ben je vandaag of morgen in de hoofdstad te vinden? Dan zou het zomaar kunnen dat je opeens een schot hoort, door de fictieve terroristische aanslag die daar door vele hulpdiensten samen geoefend wordt. Aan de oefening doen onder meer de politie, geneeskundige hulpdiensten, brandweer, defensie en de gemeente mee.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland laat weten dat bij de oefening oefenmunitie wordt gebruikt, waardoor eventueel schoten te horen zijn.

Westelijk Havengebied en Olympisch Stadion

De oefening begint vandaag in het Westelijk Havengebied, waar bewakingseenheden van politie en defensie aan de slag gaan en waar ook figuranten aanwezig zullen zijn, die de rol van slachtoffer spelen. Morgen wordt de oefening verplaatst naar het Olympisch Stadion. 

Grote
Lees ook:
Grote terreuroefening Amsterdam: waar is het voor nodig?

Stadsdelen, bedrijven en bewoners bij de oefenlocaties zijn vooraf geïnformeerd over de oefening en de eventuele overlast. Rondom het Olympische Stadion zijn een paar wegen afgezet.

Laatste keer in 2017

De laatste grote terreuroefening van dit formaat was in 2017, aldus de woordvoerder. De veiligheidsregio benadrukt dat er geen verhoogd risico is op een terroristische aanslag in Amsterdam of omgeving.

Met dit soort oefeningen worden de hulpdiensten voorbereid 'op diverse soorten incidenten. "Zo organiseren we trainingen en oefeningen die gerelateerd zijn aan diverse risico’s, zoals overstromingen, langdurige stroomuitval en terrorisme."

Bekijk ook: oefenen voor een aanslag: grootste antiterrorisme-oefening ooit

00:49