Ga naar de inhoud
6,5 miljoen mensen de dupe

Staat voor de rechter voor betalen schadevergoeding GGD-datadiefstal

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Rob Engelaar

De Staat wordt voor de rechter gesleept om een schadevergoeding te betalen aan de gedupeerden van de GGD-datadiefstal, die begin 2021 onthuld werd. Om de Staat hiertoe aan te zetten, moet deze middels een rechtszaak veroordeeld worden tot betaling.

RTL Nieuws onthulde begin 2021 dat callcentermedewerkers van de GGD grootschalig handelden in de persoonsgegevens van Nederlanders die ze uit de coronasystemen van de GGD haalden. De informatie werd door hen op grote schaal gedownload en online doorverkocht aan criminelen.

Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo'n 1250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de datadiefstal veel groter is dan werd gemeld.

6,5 miljoen mensen de dupe

Stichting ICAM, de organisatie achter de massaclaim, sluit zich hierbij aan en zegt dat er in totaal 6,5 miljoen mensen de dupe hadden kunnen zijn van de gegevensdiefstal. Van veel mensen is het nog steeds niet duidelijk of hun gegevens zijn gestolen, maar wel dat dit heeft kunnen gebeuren. 

Bekijk ook: techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit met het datalek

02:01

Voor deze mensen eist ICAM een schadevergoeding van 500 euro per persoon. De 1250 mensen van wie het zeker is dat ze de dupe zijn geworden, zouden volgens Stichting ICAM een schadevergoeding van 1500 euro moeten krijgen, in plaats van de aangeboden 500 euro. 

Als de eis volledig wordt toegewezen, zou het bedrag van de schadevergoeding uitkomen op zo'n 3 miljard euro.

Dagvaardingen

ICAM overhandigt vandaag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD's, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Tot nu toe hebben 133.619 mensen zich bij de claim aangesloten.

GGD
Lees ook:
GGD biedt 1250 gedupeerden datadiefstal schadevergoeding van 500 euro

De schadeclaim is gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid, omdat dit ministerie volgens de initiatiefnemers van de claim verantwoordelijk is voor 'het ontwerp van de IT-systemen die de GGD's gebruiken'.

Overheid bij de les houden

De schadeclaim draait volgens Stichting ICAM om meer dan alleen geld. Met de rechtszaak wil de stichting naar eigen zeggen meer openheid van de overheid, die rapporten zou achterhouden. "Hoe zit het nou eigenlijk? Wat is de impact van het datalek geweest? Welke maatregelen zijn er genomen? Wat moet verbeterd worden?", legt een woordvoerder uit.

Bovendien zegt de stichting te willen voorkomen dat het nog een keer fout gaat. "Het is belangrijk de overheid bij de les te houden. Normale bedrijven krijgen een dikke boete. Als ik zoiets doe ben ik morgen failliet, maar bij de overheid zelf gebeurt niets. Een schadevergoeding is een financiële prikkel om het beter te doen", zegt een woordvoerder.

Stichting ICAM verwacht dat een rechtszaak, door alle tussenstappen, nog zeker tot 2026 kan duren.

Privacylek
Lees ook:
Privacylek coronasystemen was al maanden bekend, GGD deed niets: 'We konden overal bij'