Ga naar de inhoud
Nieuwe vrouw

Kinderen dwingen via rechter afscheid van hun overleden vader af

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock/kzenon

Twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader aanwezig mochten zijn, hebben via de rechter afgedwongen dat ze toch afscheid van hem kunnen nemen. De broer en zus hadden jarenlang geen contact met hun vader. Zijn nieuwe vrouw weigerde de twee toegang tot het afscheid.

De uitspraak werd gisteren gepubliceerd. De vader scheidde van zijn vrouw met wie hij twee kinderen had en hertrouwde daarna. De kinderen hadden al jaren een moeilijke relatie met hun vader en de laatste jaren was er helemaal geen contact.

Wens van de vader

Volgens de nieuwe echtgenote had haar man toen hij nog leefde verschillende keren gezegd dat zijn kinderen niet welkom zouden zijn bij zijn uitvaart, mocht hij komen te overlijden. De man was de laatste jaren geregeld ziek en hoorde toen niets van zijn kinderen. Ook herhaalde hij een week voor zijn overlijden in het ziekenhuis nog dat zijn kinderen niet welkom waren bij de uitvaart.

De wensen van de man zijn nooit schriftelijk vastgelegd. Toch zond zijn echtgenote geen rouwkaart naar de kinderen van haar man en stonden deze kinderen ook niet op de rouwkaart vermeld.

Moeder
Lees ook:
Moeder moet bij rechter 9 weken ouderschapsverlof afdwingen

De kinderen probeerden in contact te komen met familie van de vrouw, in de hoop zo toch iets te kunnen afspreken over een afscheid. Dit mislukte: er werd niet opgenomen en ze werden niet teruggebeld. Daarom zagen zij geen andere weg dan een gang naar de rechter.

De broer en zus eisten dat ze persoonlijk afscheid van hun vader mochten nemen, zonder aanwezigheid van anderen. Vanwege de 'verstoorde verhoudingen' hadden ze geen behoefte om bij de condoleance en uitvaart zelf te zijn, is te lezen in de uitspraak.

Dwangsom

De rechter gaf de kinderen gelijk. De twee kregen een uur de tijd om persoonlijk afscheid te nemen van hun vader, die lag opgebaard in het uitvaartcentrum. Ook ging de rechtbank akkoord met een geëiste dwangsom, mocht de uitspraak door de nieuwe echtgenote van de vader worden genegeerd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.