Ga naar de inhoud
Recht onbereikbaar te zijn

Zorg blaast acties af na akkoord over cao: zo'n 15 procent erbij

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Jeffrey Groeneweg

Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao van zo'n 200.000 werknemers. Daardoor is de voor april afgekondigde actie van de baan.

Onderhandelaars hadden maandenlang onenigheid over de verhoging van de salarissen en andere cao-afspraken, maar gisteren kwamen ze tot overeenstemming, zegt vakbond FNV.

Salarissen

Zorgmedewerkers in de ziekenhuizen krijgen er met terugwerkende kracht per 1 februari 5 procent bij en dan nog een keer 5 procent per 1 december. Op 1 juni 2024 krijgen de werknemers met de laagste lonen er nog eens 5 procent bij, werknemers in de hogere schalen krijgen dan 2 procent plus 180 euro, werknemers die minder verdienen minstens 150 euro.

Ook zijn er afspraken gemaakt over de reiskostenvergoeding, die van 8 cent per kilometer naar 16 cent per kilometer gaat, en over de werkdruk. Zo krijgen werknemers meer regie over hun werktijden, krijgen ze het recht om onbereikbaar te zijn en worden stagiairs niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting, maar als extra. 

Het principeakkoord moet nu worden voorgelegd aan de leden.

Bekijk ook: Verpleegkundige Jolanda staakt voor betere CAO: 'Je staat altijd aan'

01:17
16 maart werd er nog gestaakt in de ziekenhuizen. Verpleegkundige Jolanda legde uit waarom.