Ga naar de inhoud
Nog veel vragen

'Drie gezinnen verwoest', ongeloof groot na ongeluk Porsches op Duitse A3

Politie over drama op Duitse snelweg: 'Vermoedelijk door aquaplaning'

01:08

De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat gisteren twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Vier Nederlanders kwamen daarbij om het leven, onder wie twee leden van stichting Dag met een Lach: "We zijn diep geschokt."

Organisatie
Lees ook:
Organisatie autorit 'in shock en rouw' na dodelijk ongeluk Duitsland

Wat de oorzaak van het grote ongeluk was, is dus nog een vraag. Toch wordt er wel steeds meer duidelijk over wat er zich gisteren op de Autobahn heeft afgespeeld. 

Deelnemers van tourtocht

Verschillende Nederlanders deden gisteren namelijk mee aan een tocht van 9 Miles: een organisatie die tourritten organiseert voor eigenaren van sportwagens om de mooiste wegen van de wereld te ontdekken. Gisteren gingen de deelnemers van start bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. Vanuit daar trok de groep richting Duitsland: "Even de motoren goed doorspoelen en klaarmaken voor het seizoen", was de bedoeling.

Maar wat een mooie start van het tourseizoen moest worden, werd een nachtmerrie voor alle betrokkenen. Een 42-jarige deelnemer van de tour, die samen met zijn 37-jarige vrouw in een Porsche Cayman reed, verloor de macht over het stuur. Hij kwam met zijn auto in een sloot terecht.

Vier
Lees ook:
Vier Nederlanders omgekomen bij ongeluk op Duitse snelweg A3

Een enorme klap, zo is op foto's te zien. En toch overleefden ze dat wel. De man en vrouw wisten namelijk zelf uit de auto te komen. Daar was ook een toegesnelde 39-jarige man bij aanwezig, eveneens deelnemer van de tocht. Hij zag het ongeluk gebeuren en zette zijn auto langs de kant om eerste hulp te verlenen.

Stel wist uit auto te komen

De drie Nederlanders stonden uiteindelijk op de vluchtstrook toen, hoe bizar ook, nóg een deelnemer van de tourtocht de macht over het stuur verloor. Precies op dezelfde plek als waar de eerste auto ook crashte.

Een 56-jarige Nederlander raakte met zijn Porsche 911 van de weg en botste frontaal op de drie andere Nederlanders die net geschrokken stonden bij te komen. De vrouw en de toegesnelde man bezweken direct aan hun verwondingen, de bestuurders van de twee gecrashte auto's overleden later in het ziekenhuis.

Twee van de vier slachtoffers waren, naast hun betrokkenheid bij 9 Miles, ook vrijwilliger bij stichting Dag met een Lach: een stichting die wensen van zieke en gehandicapte kinderen waarmaakt door onder meer sportwagens in te zetten voor een dagje uit.

'Drie gezinnen compleet ontwricht'

"Wij zijn diep geschokt en hebben nog veel gevoelens van ongeloof", reageert Jacco Brand tegen RTL Nieuws. "Drie gezinnen zijn compleet ontwricht. Het echtpaar uit de eerste auto laat kinderen na. Twee andere jonge kinderen - van de hulpverlenende man - zijn hun vader verloren. Een zoon - die naast zijn vader in de derde auto zat - ligt gewond in het ziekenhuis en heeft dit drama als enige overleefd. Dit is vreselijk."

Volgens de politie kan regen de oorzaak zijn van het ongeluk, maar dat wordt nog onderzocht. Brand rijdt zelf vaak op het Duitse stuk snelweg, waar water slecht wegloopt als het flink regent. Hij vertelt hoe gevaarlijk het dan kan zijn: "Als het regent mag je daar 80 kilometer per uur rijden. Maar als je te maken hebt met aquaplaning, dan word je auto bij 60 kilometer per uur al een ongeleid projectiel. Dan word je in plaats van bestuurder een passagier in je eigen auto."

'Reacties kan ik moeilijk verkroppen'

Brand wacht het politieonderzoek af, en hoopt vooral dat anderen dat ook doen voor er conclusies worden getrokken. "Ik lees de reacties ook op Facebook", zegt hij, doelend op mensen die stellen dat de Porsches 'waarschijnlijk veel te hard hebben gereden'. "Zij zijn er niet eens bij geweest. Daarnaast zijn drie van de vier mensen overleden op de vluchtstrook, dat had sowieso niets met rijgedrag te maken. Ik kan het maar moeilijk verkroppen als iemand dan zoiets schrijft."

Waarom aquaplaning zo gevaarlijk is

02:34
Tijdens een stevige bui kan het snel misgaan achter het stuur: je verliest de controle en raakt in de slip.
Bron: RTL Nieuws