Ga naar de inhoud
Bekend van duo Van Kooten en De Bie

Cabaretier Wim de Bie (83) overleden

'Hoogleraar van de satire': dit was Wim de Bie (83)

02:11

De Nederlandse cabaretier Wim de Bie, bekend geworden als lid van het duo Van Kooten en De Bie, is overleden.

Van Kooten en De Bie was een cabaretduo dat vooral bekend is geworden door televisieprogramma's van de VPRO. Vanaf 1988 verzorgde het tweetal een wekelijkse uitzending op de zondagavond, onder de noemer Keek op de week.

VPRO heeft zijn overlijden vandaag bekendgemaakt. De Bie kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen.

Samen met Van Kooten maakte De Bie satirisch theater. Ze verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

Simplisties Verbond

In de jaren 60 maakten Van Kooten en De Bie als de Klisjeemannetjes programma’s voor de radio en traden ze op in het tv-programma Hadimassa.

Van 1974 tot 1998 was het duo in eigen producties regelmatig te zien op de Nederlandse televisie, onder andere in het Simplisties Verbond, Van Kooten en De Bie en dus op zondagen Keek op de Week.

Voor hun werk ontvingen Van Kooten en De Bie twee keer de Zilveren Nipkowschijf en een Ere-Nipkowschijf. Naast tv-programma’s maakten Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1986 de Bescheurkalender, een dagkalender met humoristische teksten en beelden.

Nederlandse taal

De grappen en creaties van Van Kooten en De Bie spraken voornamelijk een intellectueel publiek aan en boden een kritische blik op de samenleving en de politiek. Het duo heeft een blijvende invloed uitgeoefend op de Nederlandse taal. Voorbeelden zijn woorden als 'doemdenken' uit 1980 en de tegenhanger 'positivo' uit 1982 en de uitdrukking 'stoned als een garnaal' uit 1969.

Meerdere termen werden ook toegevoegd aan de Van Dale omdat zij na decennia nog steeds ingeburgerd zijn in het vaderlandse taalgebruik.

Ook talloze typetjes van het duo hebben zich in het collectieve geheugen gegrift, zoals De Positivo's, de zusjes Jet en Koosje Veenendaal, moeder en zoon Frank en Carla van Putten en de gebroeders Arie en Gé Temmes.

Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijk partner Wim de Bie, laat de VPRO weten. Kasper van Kooten, de zoon van Kees, deelt op Twitter een korte reactie naar aanleiding van het overlijden van De Bie. "We rouwen. Rust zacht lieve Wim", schrijft hij met een zwart hartje. Van Kooten deelt daarbij de hashtag #geencommentaar.