Ga naar de inhoud
Onder dezelfde spoorlijn

Na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

Herstelwerkzaamheden bij Esch. Beeld © ANP.

Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

Volgens ProRail zijn in Vught meerdere dassenburchten gesignaleerd. Gisteravond kreeg de spoorbeheerder een vergunning om ook daar aan de slag te mogen. Bij de gangen zijn kleppen geplaatst, waardoor dassen er nog wel uit kunnen, maar niet meer terug kunnen. Vanochtend is gestart met het ontgraven van de dassenburchten.

25 gangen bij Esch

Bij Esch zijn in totaal 25 gangen aangetroffen. Tijdens het ontgraven zijn volgens ProRail geen dassen gezien. De spoorbeheerder gaat ervan uit dat de dassen door eerder genomen ontmoedigingsmaatregelen, waaronder het plaatsen van kleppen, een ander plekje hebben gevonden.

Door het gegraaf van de dassen, die een beschermde status hebben, kunnen sinds vorige week dinsdag geen treinen rijden tussen Den Bosch en Boxtel. Daardoor moeten reizigers die vanuit Den Bosch bijvoorbeeld naar Eindhoven willen omreizen via Tilburg. ProRail sprak eerder de hoop uit dat 'als alles voorspoedig verloopt' aan het eind van deze week weer treinen over het traject kunnen.

Zie ook: Das verstoort treinverkeer, maar dit beschermde dier verjaag je niet zomaar

01:23
Er rijden de komende weken geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Er zit namelijk een dassenburcht onder het spoor. Het is al de tweede keer in korte tijd dat het dier ons treinverkeer ontregelt. Hoe zit dat? Presentator Daphne Lammers legt het uit.
Bron: RTL Nieuws / ANP