Ga naar de inhoud
'Lenteweer' ver weg

Woensdag schiet temperatuur omhoog: 'Maar zon nauwelijks te zien'

Hagel, natte sneeuw en een koude wind uit het noorden. "We hebben vandaag echt te maken met een vleugje winter", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. Het is zoeken naar lichtpuntjes, want de lente lijkt nog steeds ver weg.

De maand maart staat in schril contrast met die van vorig jaar, toen hadden we de zonnigste maart ooit. Dit jaar zijn er juist minder zonuren dan gemiddeld.

Natte sneeuw

Vandaag en morgen moeten we er maar van genieten, van die zon. Vanmiddag ziet het er in het westen en noorden best goed uit met volgens De Jong 'flink wat zonneschijn'. Ook blijft het in die regio's vrijwel overal droog. In het binnenland wordt de zon afgewisseld met een regen-, hagel- of natte sneeuwbui.

Met een middagtemperatuur van 7 of 8 graden is het aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Dat heeft allemaal te maken met de wind die uit het noorden komt. "Boven IJsland en rond de noordpool is het gewoon ongelooflijk koud, ga je naar het zuiden daar is het behoorlijk warm, zo'n 25 graden in Spanje."

Zon heeft veel kracht

Maar, zegt De Jong: de zon heeft best wel wat kracht nu. "Dus op een beschutte plek kun je best nog wel even van de zon genieten. Moet je alleen niet net zo'n winterse bui over je heen krijgen."

Over die buien gesproken: dit voorjaar is vrij nat, op sommige plekken viel zelfs het dubbele dan normaal. Ook dat is een contrast met vorig jaar. Voor de natuur is dat natte gebeuren dan weer hartstikke goed: "Dit weekend, op 1 april, begint het groeiseizoen. Dit keer zit er genoeg water in de grond, dat was de afgelopen jaren wel anders."

De komende dagen wordt het opnieuw wisselvallig. Morgen is een uitzondering, dan kunnen we eindelijk weer eens genieten van een droge dag met vooral aan het begin van de dag veel zon. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe.

De eerste regen wordt morgen pas aan het begin van de avond in het westen van het land verwacht. In de middag komt de temperatuur niet hoger uit dan 8 graden. De zuidenwind neemt toe tot matig en langs de kust tot vrij krachtig.

Draaiende wind

"De wind draait vanaf morgen naar het zuidwesten, dan krijg je te maken met zachtere lucht en temperaturen van zo'n 13 of 14 graden." Veel zon zit er daarna niet meer in.

De middagtemperatuur loopt woensdag op naar 14 tot lokaal 17 graden. In het weekend wordt het 11 tot 13 graden. En daarna? "Die onzekerheid is nog erg groot. De weermodellen geven aan dat het na het weekend 6 tot 18 graden kan worden."