Ga naar de inhoud
'Doe aangifte'

Suiker in de tank, wielbouten losgedraaid: tientallen auto's vernield in Assen

Camera’s en drones: extra beveiliging auto-evenement na vernielingen

00:54

Bij een autoshow op het TT-circuit in Assen zijn gisteren tientallen dure auto's beschadigd. Van sommige auto's werden de wielbouten losgedraaid. "Gelukkig zaten mijn wielen nog vast, maar ik had wel flinke krassen in de lak", zegt bezoekster Denise.

Denise had de vernieling van haar auto in eerste instantie niet opgemerkt, zegt ze tegen RTL Nieuws. "Op weg naar huis kwamen er in de appgroepen opeens allemaal berichten binnen over krassen en losgedraaide wielen binnen. Mijn vriend en ik zijn bij het eerste tankstation gestopt. Mijn wielen bleken nog vast te zitten."

Flinke krassen

Eenmaal thuis controleerde ze haar Seat Ibiza Cupra Bocanegra nog eens beter, nu met veel licht. "En toen zag ik dat er flinke krassen in de lak waren getrokken. Je zou verwachten dat ze op handhoogte zitten, maar ze zitten vreemd genoeg heel laag. Op zo'n vijftien tot twintig centimeter hoogte."

Denise gaat vandaag aangifte doen bij de politie, zegt ze. "Gelukkig ben ik all risk verzekerd, dus voor mij zal de financiële schade meevallen. Maar dat geldt voor veel mensen niet."

Om hoeveel vernielingen het gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland zegt dat tot nu toe ongeveer twintig mensen aangifte hebben gedaan van de vernielingen. Er is nog geen dader opgepakt.

Ronald van den Broek, eigenaar van 402 Automotive, de organisator van het evenement, heeft 'nu 25 mails binnen' van deelnemers van wie de auto beschadigd is. "Maar we verwachten dat het nog zal oplopen. Ik verwacht nu dat het in totaal om dertig tot veertig beschadigingen gaat."

Wielbouten losgedraaid

In de meeste gevallen gaat het om 'krassen in de lak en op ruiten', zegt Van den Broek. Van sommige auto's werden de wielbouten losgedraaid. Een auto viel later stil, volgens berichten op Facebook omdat er water of suiker in de tank is gegoten. Van den Broek: "Dat zou kunnen, maar dat moet nog onderzocht en bevestigd worden."

Volgens Van den Broek zijn er 'gelukkig' geen ongelukken gebeurd.

Tijdens de eerste editie van het auto-evenement Hart voor Auto's waren ongeveer 20.000 bezoekers aanwezig. Er stonden zo'n 2500 showauto's op het festivalterrein bij het circuit van de TT in Assen, zegt de organisator. "Dat gaat om showauto's, waaronder Lamborghini's en Bugatti's en zulke auto's. Die staan dus op het terrein, achter een lint zodat bezoekers er niet per ongeluk met tassen en kleding langs schuren, maar toch is iemand erin geslaagd ongemerkt schade aan te brengen."

Man
Lees ook:
Man opgepakt na 250 aangiftes van lekgestoken banden

Van den Broek vermoedt dat de dader 'in relatief korte tijd' heeft toegeslagen toen het overgrote deel van de bezoekers op de tribunes zat voor de finale van de dragraces. Of het om één dader gaat of om een groep, weet hij niet. "De actie is tot dusver niet opgeëist."

Dashcambeelden

Op internet wordt het aantal van '300 auto's' genoemd. Van den Broek: "Dat aantal lijkt me te hoog, en over het motief van een dader of daders weten we op dit moment niets."

Van den Broek heeft inmiddels beelden gekregen van een dashcam. "Er is iemand te zien met een capuchon op die even bukt, en dan weer opstaat. Het zou om de dader kunnen gaan, maar dat moet de politie analyseren. Hopelijk sturen meer mensen beelden van dashcams, zodat we de dader kunnen identificeren."

Volgens slachtoffer Denise zal het aantal schademeldingen nog flink oplopen: "Als ik de berichten zo lees in de verschillende appgroepen waarin ik zit, zou het me niet verbazen als het ruim boven de honderd gaat. Veel mensen melden krassen."

Tussen de auto's

Ze denkt dat de vernielingen het werk zijn van een groep mensen en niet van een eenling. "Als dit door één persoon is gedaan, is die wel héél erg druk geweest. Vorig jaar zijn er bij een autoshow in Frankrijk ook veel auto's vernield, misschien dat ze daardoor geïnspireerd zijn."

Dat de dader of daders niet op heterdaad gesnapt zijn, begrijpt ze wel: "Je loopt over het terrein, kijkt bij de show op het circuit en bij standjes. Iedereen bekijkt de andere auto's met aandacht, en dan kom je er ook dicht bij. Niemand vindt het raar als andere mensen tussen de auto's rondlopen en er even bij stil blijven staan. Dan is een kras op een sneaky manier snel gemaakt."

Man
Lees ook:
Man opgepakt voor vernielen 64 auto's