Ga naar de inhoud
Vanaf 1 april

Symbolische aftrap voor invoering statiegeld op blikjes

Overvolle prullenbak, ter illustratie. Beeld © ANP / Kim van Dam

Vandaag wordt de symbolische aftrap gegeven voor de invoering van 15 cent statiegeld op blikjes. De maatregel gaat vanaf aanstaande zaterdag 1 april in, en moet voorkomen dat blikjes als zwerfafval in de natuur terechtkomen en dat ze beter recyclebaar worden.

De aftrap vindt plaats bij een PLUS-supermarkt in Almere, waar een consument symbolisch het eerste blikje inlevert bij een inzamelpunt. 

Landelijke reclamecampagne

Naast de symbolische aftrap komt er ook een landelijke reclamecampagne, om mensen bewust te maken van het statiegeld op blik. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo.

Door de overgangsperiode naar het statiegeldsysteem kan het ook zijn dat er een tijdje blikjes met statiegeld en blikjes zonder statiegeld in de schappen liggen, omdat oude voorraden eerst weggewerkt moeten worden. 

NS
Lees ook:
NS zet inleverautomaten voor plastic statiegeldflesjes op vijf grote stations

Minimaal 90 procent van de blikjes moet volgens de wet gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Nu belanden circa 150 miljoen blikjes per jaar nog als zwerfafval in de natuur.

Doneren aan goed doel

Nu vraag je je misschien af waar je de blikjes dan kunt inzamelen. Verspreid over het land worden 27.000 inzamelpunten geplaatst, in supermarkten, op grote treinstations en in tankstations langs snelwegen. 

Bij het inleveren van je blikjes kun je ervoor kiezen om het statiegeld terug te krijgen of om dit te doneren aan een goed doel. 

700 miljoen aan statiegeld

Volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland, de uitvoerende organisatie achter het statiegeldsysteem, worden er circa 2,5 miljard blikjes per jaar op de Nederlandse markt gebracht. In totaal zal er met kleine en grote plastic flessen en blikjes jaarlijks een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro aan statiegeld gemoeid zijn.

De invoering van het statiegeld zou eigenlijk al per 1 januari gelden, maar dit werd uitgesteld tot 1 april vanwege organisatorische problemen. 

Vanaf
Lees ook:
Vanaf eind volgend jaar 15 cent statiegeld op blikjes