Ga naar de inhoud
Subsidie basisvaardigheden

108 miljoen euro extra voor beter leren lezen, schrijven en rekenen

Kinderen op het basisonderwijs aan het lezen, ter illustratie. Beeld © ANP / Patricia Rehe

Er wordt extra geld vrijgemaakt om kinderen beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, investeert de komende twee schooljaren 108 miljoen euro extra per jaar voor het verbeteren van de basisvaardigheden.

Aan het huidige budget wordt nu twee keer een extra 108 miljoen euro toegevoegd, waardoor het totale budget uitkomt op 664 miljoen euro. En dit geld is hard nodig. Eerder werd al duidelijk dat de leesvaardigheid van basisschoolkinderen beroerd is.

Het extra geld zorgt ervoor dat meer scholen, en dus ook meer kinderen, geholpen worden. Wiersma: “We voeren hier een grote strijd. Het is van het grootste belang om de weg omhoog weer te vinden als het gaat om de belangrijkste dingen die je op school moet leren. En snel ook.” 

650.000 kinderen geholpen

Met het huidige budget komen ongeveer 2.200 scholen, en ruim 650.000 leerlingen, in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in aanmerking voor hulp bij het verbeteren van de basisvaardigheden. Naast lezen, schrijven, rekenen en wiskunde geldt het budget ook om de digitale vaardigheden van kinderen en het 'burgerschap' te verbeteren.

Lezen,
Lees ook:
Lezen, schrijven en rekenen hollen achteruit: 'Leraren missen vaardigheden'

Het geld gaat in eerste instantie naar scholen die dat het hardst nodig hebben. Gegevens van de Inspectie van het Onderwijs en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen gebruikt worden om te zien welke scholen dat zijn. 

De scholen die meedoen ontvangen vervolgens 500 euro per leerling per jaar. Dit geld moet worden besteed aan bewezen effectieve oplossingen, zoals extra lessen in kleinere groepjes, het stimuleren van lezen, de bijscholing van leraren of het moet worden uitgegeven aan nieuwe lesmethodes.

Loket opent vandaag

Het loket waar scholen op in kunnen tekenen gaat vandaag open en sluit weer op vrijdag 14 april. Uiterlijk 21 april horen scholen dan of ze in aanmerking komen voor de subsidie, waarna het geld in de loop van 2023 wordt uitgekeerd. 

Jongeren
Lees ook:
Jongeren slechter in lezen door chatten: 'Doen het te vluchtig'