Ga naar de inhoud
Groeven 25 gangen

Geen dassen meer gezien bij Brabants spoor, spoorherstel schiet op

Herstelwerkzaamheden bij Esch. Beeld © ANP.

De dassen die er momenteel in Brabant voor zorgen dat er dagelijks zo'n 50.000 treinreizigers moeten omreizen, zijn de afgelopen dagen niet meer door de wildcamera's bij het spoor gespot. ProRail is druk bezig de schade te herstellen die de dieren bij Esch hebben aangericht.

Eerder sprak de spoorbeheerder de hoop uit dat er eind komende week weer treinen overheen kunnen rijden. Nu wilde een woordvoerder zich niet aan een voorspelling wagen. "We willen geen valse verwachtingen wekken", gaf ProRail vandaag aan. Maar de herstelwerkzaamheden zijn volgens hem wel een flink stuk opgeschoten.

25 pijpen

Sinds dinsdag kunnen er geen treinen meer rijden tussen Den Bosch en Boxtel, omdat de dassen bij Esch een burcht hadden gegraven. Daardoor was het spoor verzakt. "Ze hadden behoorlijk huisgehouden. Er zijn ongeveer 25 pijpen aangetroffen, zoals je de gangen noemt." Omdat het een beschermde diersoort is, werd het treinverkeer direct stilgelegd.

Na het dichten van de holen en het plaatsen van gaas om te voorkomen dat de dieren opnieuw de spoordijk beschadigen, moet nog het nodige herstelwerk worden verricht voordat het spoor weer helemaal veilig is.

Dassenburcht
Lees ook:
Dassenburcht bij Esch mag weg: 'hopelijk' eind volgende week weer treinen

Als tijdens het werk in Esch toch dassen opduiken, is de afspraak om even te stoppen zodat ze de kans hebben om weg te gaan. Bij de spoordijk zijn ook wildcamera's geplaatst. Daarop zijn de afgelopen dagen geen activiteiten van dassen meer waargenomen, aldus de woordvoerder.

Ook met het blote oog zijn de diren niet meer gespot. Wel zijn een stukje verderop sporen van de dieren aangetroffen, vertelt de woordvoerder.