Ga naar de inhoud
Rembrandt en Kleine Zeemeermin

Activisten blinddoeken standbeelden: 'Dit is een klimaatnoodgeval'

Een geblinddoekte Rembrandt in Leiden. Beeld © ANP / Marco Hoope

Klimaatactivisten van Scientist Rebellion hebben de afgelopen nacht in tien landen beroemde standbeelden een blinddoek omgedaan. Het is volgens de actievoerders een reactie op het alarmerende klimaatrapport van het IPCC dat afgelopen week verscheen. De standbeelden kregen ook een bordje omgehangen waarop wordt opgeroepen te erkennen dat klimaatverandering urgent aangepakt moet worden.

In Nederland kregen onder andere Rembrandt in Leiden, Spinoza bij het stadhuis in Amsterdam en Erasmus bij de Laurenskerk in Rotterdam een blinddoek om.

Kleine Zeemeermin

Ook in Australië, Denemarken, Ierland en Spanje zouden standbeelden zijn geblinddoekt. In de Deense hoofdstad Kopenhagen werd het beroemde beeld van de Kleine Zeemeermin het zicht ontnomen.

En hier zie je Rembrandt in Leiden, niet alleen met een blinddoek, maar ook met een witte jas aan en een bord om zijn nek waarop staat: "Face the facts, tell the truth. This is a climate emergency." ("Zie de feiten onder ogen, vertel de waarheid. Dit is een klimaatnoodgeval.")

Scientist Rebellion wil met de actie machthebbers oproepen niet weg te kijken van de klimaatcrisis en ecologische ramp. "We hebben beelden gekozen omdat het iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan. Als onze wereldleiders hopen ooit een standbeeld te verdienen, moeten ze nu het roer radicaal omgooien en doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025 te brengen", aldus een woordvoerder van de actiegroep.

De groep spreekt van een eerste zogenoemde zondagsactie en laat weten dat er 'nog vele volgen'. Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat.

Piek CO2-uitstoot vóór 2025

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een instituut van de Verenigde Naties dat de risico's van klimaatverandering in kaart brengt, trok in het afgelopen week verschenen rapport alarmerende conclusies. Met het huidige beleid zetten we een leefbare en duurzame toekomst voor alle mensen op aarde op het spel, schrijft IPCC. Willen we de wereldwijde klimaatdoelen halen, dan moet de uitstoot van CO2 vóór 2025 zijn piek bereikt hebben en daarna heel snel sterk dalen.

Dit decennium is volgens het IPCC bepalend of de opwarming nog beperkt kan worden tot gemiddeld 1,5 of 2 graden. Er is volgens het panel tot nu veel te weinig gedaan om de uitstoot écht naar beneden te brengen.

'Als
Lees ook:
'Als we niet heel snel iets doen aan klimaat, dan is het niet meer te redden'