Ga naar de inhoud
104 mensen aangehouden

Laatste actievoerder Eindhoven Airport gisteravond vrijgelaten

Een actievoerder op Eindhoven Airport wordt weggezeuld door de marechaussee. Beeld © ANP

De laatste activist die gisteren op Eindhoven Airport werd aangehouden, is in de avond weer vrijgelaten. In totaal werden gisteren 104 mensen van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden door de marechaussee omdat ze zich op verboden terrein bevonden.

Alle aangehouden mensen hebben een proces-verbaal gekregen. Het Openbaar Ministerie beslist of ze worden vervolgd.

De klimaatactivisten voerden actie op het terrein waar privéjets staan geparkeerd. Het was ze gelukt om een gat in een hek te knippen en daar doorheen te klimmen. 

Ruim
Lees ook:
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

Ook een groep van twintig wetenschappers en academici van klimaatgroep Scientist Rebellion (SR) voerde actie. Zij blokkeerden de ingang van de terminal voor privéjets tijdelijk met fietsen. Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich zorgen maken over het klimaat.

Geluidsoverlast en luchtvervuiling

De actievoerders vinden dat Eindhoven Airport luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade veroorzaakt. Extinction Rebellion wil dat het vliegveld onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.

"Tot aan mijn dood wil ik mijn stem laten horen als ik het ergens niet mee eens ben", zei een van de actievoerders tegen onze verslaggever:

Klimaatdemonstratie op Eindhoven Airport: 'Nooit te oud om je stem te laten horen'

01:56
Jong én oud verzamelden zich op een afgesloten deel van Eindhoven Airport om te demonstreren tegen de overlast en vervuiling die het vliegveld met zich meebrengt..