Minder uitgerust? Dat kan weleens kloppen. Vannacht is de zomertijd weer ingegaan. Om 02.00 uur ging de klok een uur vooruit naar 03.00 uur. Dat betekende voor de meeste mensen een uurtje minder slaap.
Door de zomertijd is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting.
Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.
Europees Parlement akkoord
In 2019 ging het Europees Parlement na lange tijd steggelen akkoord met afschaffing. 2021 zou het laatste jaar zijn waarin de klok in de EU verzet zou worden. Maar: lidstaten moeten zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt. En daar ligt een probleem.
Toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet het eens uitzoeken. Wat betekent het als Nederland zou kiezen voor een permanente wintertijd, of zomertijd? Kort gezegd is het zo dat de wintertijd gezonder is voor de mens, maar de zomertijd veiliger is voor het verkeer.
Wat is beter, zomer- of wintertijd?
Een veelgenoemd punt is de energiebesparing: door de zomertijd kunnen de lampen 's avonds een uurtje later aan. Maar Ollongren noemde de besparing die daardoor optreedt 'miniem'. Uit het onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren wélk tijdsysteem het zou moeten worden.
Als het alleen maar zou gaan om de gezondheid, heeft een systeem zonder wisselingen de voorkeur. "Voor de gezondheid is het volgens het RIVM van belang zo veel mogelijk aan te sluiten bij onze natuurlijke tijdzone en ook een permanente tijd aan te houden", schreef de minister.
Tijdzones
Wetenschappers zijn het er over eens: GMT, dus één uur vroeger dan de huidige wintertijd, is eigenlijk de tijdzone die bij ons hoort. Net als in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.
Het kabinet heeft eerder laten weten het belangrijk te vinden dat de tijd in Nederland en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. Dat is voor de economie en handel weer praktisch. "Daarom neemt het kabinet pas een standpunt in als duidelijk is wat de buurlanden doen", zo staat op de website van de Rijksoverheid.

Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit. In het laatste weekend van oktober wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.
Wat kun je doen om zo min mogelijk last te hebben van het verzetten van de klok?
- Houd je vaste tijdschema aan. Eet op dezelfde tijden en ga vooral de nacht na het verzetten van de klok naar bed op de tijd die je gewend bent. Ook al ben je nog niet moe omdat je een uurtje mist.
- Zorg voor beweging in de buitenlucht; sporten, wandelen, spelen en fietsen bijvoorbeeld. Het liefst in de ochtend.
- Probeer in de maanden met de langste dagen niet te laat meer buiten te zijn. Eigenlijk moet je minstens twee uur voordat je gaat slapen niet meer in het daglicht komen.
- Maak gebruik van verduisterende gordijnen. Zo is het 's avonds donker in je slaapkamer en heb je geen last van het ochtendlicht als je nog wilt slapen.