Ga naar de inhoud
Onderzoek volgt

21 schapen gedood in Renkum, mogelijk werk van wolf

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media.

De schapen werden vanochtend rond 08.00 uur ontdekt door een wandelaar in een veld aan de Telefoonweg tussen het Gelderse Renkum en Wolfheze, vertelt ze. "Ze waren al dood toen hij daar liep", aldus schapenhouder Ellen van der Zweep. Uiteindelijk werden vijftien dode dieren aangetroffen. Een dag eerder waren al zes schapen gedood.

Officieel onderzoek volgt

Dat de dader een wolf is moet nog officieel worden vastgesteld door een expert van BIJ12, de organisatie die onder meer wolvenschade voor de provincies afhandelt. Dat gebeurt door DNA-afname en kan een aantal weken duren.

Voor de schapenhoudster en haar man is het duidelijk dat een wolf achter de aanval zat. "We herkennen het van verre", aldus Van der Zweep.

Hoe
Lees ook:
Hoe de wolf Nederland in twee kampen verdeelt: 'Gevoeliger voor polarisatie'

De schapenhoudster vermoedt dat het dier over het raster is gesprongen dat speciaal geplaatst was om de wolf buiten de deur te houden. De aangevallen kudde bestond uit driehonderd schapen. Omdat het lente is droegen alle gedode schapen lammetjes, aldus Van der Zweep. Naast de dode dieren zijn ook nog 'tig' dieren verminkt.

Als blijkt dat de wolf inderdaad achter de aanval zat, dan kunnen eigenaren een schadevergoeding aanvragen.

Bekijk ook: Een wolf of toch niet? Dit zijn de verschillen

01:52
De wolf en de wolfhond: op het eerste oog lijken ze op elkaar en dat kan voor de nodige paniek zorgen. Toch zijn er grote verschillen. Zo is een wolf schuw, terwijl de wolfhond sociaal is. "Een wolf zal nooit tussen de fietsers gaan staan."