Ga naar de inhoud
Gat in hek geknipt

Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion betreden Eindhoven Airport. Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport. Rond 12.00 uur vanmiddag klom de groep actievoerders door een hek. Ze stonden op het terrein waar privéjets staan geparkeerd. Rond vijf uur was de demonstratie afgelopen.

"De marechaussee en politie gaan nu over tot aanhouden van actievoerders die het luchtvaartterrein niet hebben verlaten", liet de marechaussee eerder weten op Twitter. De activisten van Extinction Rebellion (XR) werden aangehouden omdat ze op verboden terrein zijn gekomen. De actievoerders gingen na de oproep op de grond zitten en haakten hun armen in. Ook werden ze door de marechaussee omsingeld.

XR betrad het terrein omdat de actiegroep vindt dat Eindhoven Airport luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade veroorzaakt. De klimaatactivisten eisen dat het vliegveld onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.

"De mensen zingen liederen, slaan op een trommel en vragen aandacht", zei een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, die aanwezig was op het terrein. "Ik lees in veel media dat de sfeer grimmig is, maar dat is niet zo. De sfeer is goed."

Door de blokkade zijn verschillende vluchten geannuleerd of vertraagd, zowel vluchten die vertrekken als landen op het vliegveld. Hierdoor stonden aan het begin van de middag sommige gelande vluchten nog op de landingsbaan, omdat actievoerders de doorlaadpost bezet hielden.

Klimaatdemonstratie op Eindhoven Airport: 'Nooit te oud om je stem te laten horen'

01:56
Honderden demonstranten kwamen naar het vliegveld.

Privéjet-terrein

De klimaatactiegroep zegt het privéjet-terrein te blokkeren tussen Fast Forward Freight en Prust Holding. "We gaan niet de landingsbaan op", lieten ze weten via Twitter. In totaal deden zo'n drie- tot vijfhonderd mensen mee aan de demonstratie. 

Snel verduurzamen

Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zei directeur Roel Hellemons in een reactie toen de demonstratie werd aangekondigd. "Ook wij voelen de urgentie", stelt hij in een verklaring op de website.

Daarom streeft het vliegveld volgens Hellemons juist niet naar meer groei maar focust het zich op de verduurzaming van het bestaande vliegverkeer.

Ook stimuleert het vliegveld volgens de directeur luchtvaartmaatschappijen om hun vloot te vernieuwen. "Vanaf 1 april betalen maatschappijen een gunstiger tarief als ze de nieuwste schonere en stillere toestellen inzetten op Eindhoven Airport", aldus Hellemons.

Bekijk ook: dit is Extinction Rebellion

06:11
In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren.