Ga naar de inhoud
Niet tegen te houden

Megastal mag met duizenden varkens uitbreiden naast uitgekochte piekbelaster

Archieffoto. Beeld © ANP

Een varkensboer in het Brabantse Heukelom mag zijn bedrijf uitbreiden met 7500 varkens tot een totaal van bijna 18.000. Dat gebeurt op enkele honderden meters afstand van een ander bedrijf dat juist is uitgekocht door de overheid om de stikstofuitstoot te verminderen.

De gemeente zegt geen keuze te hebben dan de uitbreiding toe te staan, omdat aan alle milieueisen voldaan wordt en omdat de vergunning al in 2016 werd aangevraagd. Als de gemeente nu nog medewerking zou weigeren moet de varkensboer schadeloos worden gesteld, door de zogenoemde planschade te vergoeden.

Gerechtelijke stappen

Het Brabants Dagblad meldt dat de varkensboer, die in meerdere plaatsen megastallen heeft, bij de behandeling in de gemeenteraad afgelopen december dreigde met gerechtelijke stappen. Enkele raadsleden spraken toen de vrees uit dat de varkenshouder nu alleen wil uitbreiden om zich voor een hoger bedrag te kunnen laten uitkopen, schrijft de krant.

'Deel
Lees ook:
'Deel piekbelasters peinst er niet over zich uit te laten kopen'

Om die reden trekt de Partij voor de Dieren in Brabant nu aan de bel bij het provinciebestuur. De partij denkt dat het beter is om nu de planschade te vergoeden, dan de boer later alsnog voor een hoger bedrag te moeten uitkopen.

Het dorp Heukelom, met nog geen 400 inwoners, ligt vlakbij het natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen. 

Bekijk ook: Boer Tijmen vreest voor uitkoop door stikstof

01:36
Met de stikstofaanpak staat ook het uitkopen van boeren op de agenda. Boer Tijmen weet als geen ander hoe dat is. Tien jaar geleden moest hij weg, omdat de stad steeds dichter bij zijn boerderij kwam. Nu is Tijmen bang dat hij wéér moet verhuizen.