Ga naar de inhoud
22 jaar geëist

'Zwarte Cobra' vrijgesproken van dubbele moordopdracht

Rechtbanktekening van Henk R., bijgenaamd de Zwarte Cobra Beeld © ANP

Henk R., alias de 'Zwarte Cobra', is vrijgesproken van het geven van de moordopdracht op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en de doodslag op zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen, bijna 30 jaar geleden.

De rechter ziet wel aanwijzingen voor betrokkenheid van R., maar vindt die onvoldoende voor een veroordeling: "De rechtbank is van oordeel dat op grond van de inhoud van het dossier niet zonder twijfel kan worden vastgesteld dat de man zich heeft schuldig gemaakt aan dat waar hij van wordt verdacht."

Het Openbaar Ministerie had half februari nog 22 jaar cel geëist tegen R. voor deze 'schokkende moord' en 'overweegt' in hoger beroep te gaan.

Liquidatieproces Passage

Shamel (55) en De Witte (44) werden op 9 mei 1993 kort na middernacht in hun geparkeerde auto onder vuur genomen door twee mannen. Ze overleden enkele dagen later aan hun verwondingen. 

De moord was een van de zaakdossiers in het grote liquidatieproces Passage. Drie direct betrokkenen - twee tussenpersonen en een schutter - werden in die strafzaak veroordeeld, maar R. (72) kon niet worden berecht.

Hij zat vanwege een plan om xtc te smokkelen destijds een celstraf van 17 jaar uit in de VS. In 2021 werd hij overgebracht naar Nederland.

Vier
Lees ook
Vier keer levenslang in liquidatieproces Passage

OM: R. had miljoenenschuld

Volgens het OM werd de moord gepleegd omdat R. een miljoenenschuld had na de onderschepping van een partij drugs. R. heeft de moord altijd ontkend. Volgens de Zwarte Cobra had hij geen schuld bij Shamel en daardoor geen motief voor de moord. Zijn advocaat zei eerder al dat het veel waarschijnlijker is dat de in 2020 overleden drugshandelaar Stanley Kai Esser achter de aanslag zit.

R. werd begin 2021 na een lange detentie in de Verenigde Staten naar Nederland overgebracht en ook hier direct weer vastgezet, omdat hij nog een celstraf had openstaan voor een oude drugszaak. In juni vorig jaar kwam hij op vrije voeten. Er waren veel familieleden van R. in de rechtbank aanwezig. Ze reageerden erg blij en opgelucht toen de rechter R. vrijsprak.